De ce a scăzut consumul de pâine în România. ”Milioane de oameni nu mai sunt consumatori”

×
Codul embed a fost copiat

Exodul românilor în străinătate dă peste cap şi planurile brutarilor. Cum milioane dintre ai noştri au trecut graniţa la fel ca multe alte industrii şi cea de panificaţie s-a trezit fără clienţi.

În acelaşi timp, cei rămaşi aici nu mai sunt mari amatori de pâine din faina albă şi cauta specialităţi.

După ce ani la rând am fost cei mai mari consumatori de pâine din Europa, în ultima vreme dăm semne că încearcam să coborâm în top.

Dacă în 2010, un român mânca într-o lună 29 de pâini de 300 de grame, anul trecut media a ajuns la 27.

Consumator: "Consum în fiecare zi pâine, la ficare masa la noi se mănâncă."

Citește și
Miei din rasa karakul de Botosani.
În plin program "Alege Oaia", românii preferă mielul de import celui de la ciobani

Consumator: "Cumpăr pâine de 3-4 ori pe săptămână. Şi când mănânc cartofi mănânc pâine."

Femeie: "Eu am renunţat de 2 ani la pâine pentru că nu arătam bine. Mă umfla."

Consumul de pâine a scăzut după ce unii au renunţat la acest aliment în urma unor diete dar a contribuit şi reducerea numărului de cumpărători.

Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria Morărit şi Panificaţie ROMPAN: "Avem foarte mulţi oameni care au plecat din ţara să lucreze în străinătate, milioane de oameni nu mai sunt consumatori de pâine."

O altă explicaţie ar fi că tot mai mulţi oameni au început să înlocuiască pâinea obișnuită cu alte produse de panificaţie. În trend sunt acum pâinea artizanală, frământată manual, cea cu maia ori cu seminţe.

Tokes Tibor, brutar: "O pâine cu cartofi care este frământată cu mâna conţine 45% cartofi şi e făcută cu covata, din maia ţinută 24 de ore, cel mai interesant este că e frământatp manual şi nu poate fi distrus glutenul făinii."

Marius Sandor, trainer panificaţie: "Cei în vârstă aleg pâinea tradițională, făcută pe vatră, în timp ce cei tineri aleg pâine bavareze, cu seminţe, cu secară."

Adrian Copcea, medic primar nutriţionist: "E greşit să credem că pâine îngraşă. Important este cu ce asociem pâinea. Atunci când mâncăm cartofi sau orez nu trebuie să mâncăm pâine."

Cei din industria de panificaţie mai au însă o speranţă. Afacerile cu produse de patiserie au început să înflorească. În top sunt covrigii şi plăcintele.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Producția de bere artizanală românească, în creștere. 30 de fabrici deschise în 5 ani
Producția de bere artizanală românească, în creștere. 30 de fabrici deschise în 5 ani

Berea artizanală românească este tot mai apreciată, dovada că în ultimii 5 ani s-au deschis în jur de 30 de fabrici.

În plin program
În plin program "Alege Oaia", românii preferă mielul de import celui de la ciobani

În prag de sărbători, ciobanii se plâng ca oamenii nu mai cumpăra miel românesc din piaţă, şi îl prefera pe cel din import.

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..