De ce a scăzut consumul de pâine în România. ”Milioane de oameni nu mai sunt consumatori”
Exodul românilor în străinătate dă peste cap şi planurile brutarilor. Cum milioane dintre ai noştri au trecut graniţa la fel ca multe alte industrii şi cea de panificaţie s-a trezit fără clienţi.
În acelaşi timp, cei rămaşi aici nu mai sunt mari amatori de pâine din faina albă şi cauta specialităţi.
După ce ani la rând am fost cei mai mari consumatori de pâine din Europa, în ultima vreme dăm semne că încearcam să coborâm în top.
Dacă în 2010, un român mânca într-o lună 29 de pâini de 300 de grame, anul trecut media a ajuns la 27.
Consumator: "Consum în fiecare zi pâine, la ficare masa la noi se mănâncă."
Consumator: "Cumpăr pâine de 3-4 ori pe săptămână. Şi când mănânc cartofi mănânc pâine."
Femeie: "Eu am renunţat de 2 ani la pâine pentru că nu arătam bine. Mă umfla."
Consumul de pâine a scăzut după ce unii au renunţat la acest aliment în urma unor diete dar a contribuit şi reducerea numărului de cumpărători.
Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria Morărit şi Panificaţie ROMPAN: "Avem foarte mulţi oameni care au plecat din ţara să lucreze în străinătate, milioane de oameni nu mai sunt consumatori de pâine."
O altă explicaţie ar fi că tot mai mulţi oameni au început să înlocuiască pâinea obișnuită cu alte produse de panificaţie. În trend sunt acum pâinea artizanală, frământată manual, cea cu maia ori cu seminţe.
Tokes Tibor, brutar: "O pâine cu cartofi care este frământată cu mâna conţine 45% cartofi şi e făcută cu covata, din maia ţinută 24 de ore, cel mai interesant este că e frământatp manual şi nu poate fi distrus glutenul făinii."
Marius Sandor, trainer panificaţie: "Cei în vârstă aleg pâinea tradițională, făcută pe vatră, în timp ce cei tineri aleg pâine bavareze, cu seminţe, cu secară."
Adrian Copcea, medic primar nutriţionist: "E greşit să credem că pâine îngraşă. Important este cu ce asociem pâinea. Atunci când mâncăm cartofi sau orez nu trebuie să mâncăm pâine."
Cei din industria de panificaţie mai au însă o speranţă. Afacerile cu produse de patiserie au început să înflorească. În top sunt covrigii şi plăcintele.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!