Primele date ale recensamantului: suntem cu 10% mai putini. In ce judet a crescut populatia
Suntem cu o zecime mai putini. Cel putin asa arata datele preliminare ale recensamantului, comparativ cu cele din 2002. Iar sociologii sunt de parere ca rezultatele finale nu vor schimba prea mult raportul.
Cauzele sunt multiple. Sporul natural a fost negativ, in toti acesti ani. In plus, sa nu uitam ca romanii au plecat in masa peste granita, ca sa caute o viata mai buna.
Asadar, lipsesc cam 2 milioane de romani fata de 2002. 100.000 numai din judetul Iasi. Comuna Aroneanu, de exemplu, este pustie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La nivel national se stie despre 850.000 de romani ca ar fi in Spania iar alti 950.000 in Italia. Este foarte posibil insa ca cei care nu stau legal acolo sa fi fost declarati aici. Chiar si asa, exista zone depopulate in tot sudul si sud-vestul tarii. Judetele Galati, Dolj, Caras-Severin, Teleorman, Prahova si Constanta au cele mai mari scaderi.
Centrul ramane cea mai stabila zona. Putine schimbari fata de 2002.
Una peste alta rezulta ca suntem mai putini cu 9,6%. Si pentru ca sporul natural e negativ. Din 2002 si pana acum, Romania a pierdut in medie 30.000 de oameni pe an, adica 300.0000 intr-un deceniu.
Exista insa si surprize. In 2002, pe un camp din Voluntari, judetul Ilfov, cresteau numai buruieni. Incet, incet, ciulinii au fost inlocuiti de schele si fundatii, iar in final a sosit boom-ul imobiliar, si odata cu el si cartierele rezidentiale.
Asa se face ca Ilfovul este singurul judet cu un plus de populatie. Si totusi vorbim despre cifre preliminare, spun sociologii.
Si asta pentru ca cifrele finale ne vor spune de cati politicieni avem nevoie, cati bani europeni putem accesa dar si cat de interesanti suntem pentru eventualii investitori straini.