Data până la care ar putea fi suspendate festivalurile. Ce se va întâmpla cu concertele în aer liber

Ultima actualizare: 26-05-2020 20:53

Concertele, piesele de teatru şi proiecţiile de film ar putea fi reluate de la 1 iunie. Cu condiţia să fie organizate în aer liber şi cu un număr maxim de 500 de participanţi, a declarat pentru Ştirile PRO TV, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

El spune, însă, că o decizie finală nu poate fi luată fără acordul oficialilor din sănătate.

Evenimentele culturale în aer liber s-ar putea regăsi pe lista măsurilor de relaxare de la 1 iunie. Vorbim de concerte, piese de teatru, spectacole de operă sau proiecţii de filme printre altele.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: Evenimente în aer liber cu o participare de până la 500 de persoane, această cifră de 500 de persoane vreau să o luaţi ca pe o cifră estimativă, încă nu este o cifră clar stabilită cu specialiştii epidemiologi

Se lucrează la norme, astfel încât spectatorii să respecte distanţarea fizică.

Un exemplu ar fi proiecţiile de film în pieţe publice pe modelul TIFF din Cluj.

Tudor Giurgiu, preşedinte TIFF: "Noi în fiecare an, din 15 iunie, dădeam drumul caravanei TIFF în ţară. Dădeam drumul în oraşe mici, în parcuri,  în pieţe, deci pentru noi lucrul ăsta e perfect. O organizare a incintei de aşa natură încât scaunele să fie dispuse la 1 metru şi jumătate în cazul unor participanţi individuali sau să existe şi zone cu câte 2-3 persoane în cazul unei familii care vrea să vină la proiecţii".

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: Sigur că la un concert publicul e mai efervescent, nu e atât de discipliant ca la o proiecţie cinematografică. Noi încercam să le dăm norme care să permită concomitent desfăşurarea ambelor tipuri de evenimente.

În paralel ministerul Culturii va trimite săptămâna aceasta în Parlament un proiect de lege care prevede suspendarea până la 1 septembrie a evenimentelor culturale în aer liber cu peste 1000 de participanţi, cum ar fi festivalurile. În schimb guvernul va permite reluarea filmărilor pentru pentru producţii tv.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: A fost acceptat reluarea filmărilor cinematografice şi de televiziune încă din prima etapă a relaxărilor.
Reporter: De la 1 iunie?
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: Nu , de astăzi, se vor relua cu respectarea unor măsuri cum ar fi 4 metri pătraţi spaţiu pentru fiecare participant

Şi în aceste cazuri trebuie respectate anumite măsuri de distanţare socială.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO