Daruiesti si castigi: Vrea sa alerge, dar nu poate merge decat in genunchi

24-12-2008 00:00


Vreau sa fiu un fluture, vreau sa zbor, sa alerg si sa dansez. Sunt visurile unei fetite de 11 ani, care nu poate merge decat taras, in genunchi.


Ursite nemiloase au condamnat-o sa vina pe lume cu o boala care ii deformeaza oasele si nu ii lasa picioarele sa se dezvolte. A suportat 16 interventii chirurgicale pana acum si mai are de tras, spun medicii. 

Parintii ei nu isi mai gasesc linistea: mai au un baietel, care si el sufera de aceeasi boala. Iar cand copilul avea doar o luna, in 2005, casa familiei a fost luata de ape, cand inundatiile au maturat Banatul. 

Copila de 13 ani este departe de tot si nu poate sa ajunga niciunde. Ca sa mearga la scoala, mama ei o pune in portbagajul bicicletei si pedaleaza patru kilometri in fiecare zi. Colegii ii sunt si ei alaturi: o asteapta cu caruciorul cu rotile si o duc in clasa.

Chiar si asa, Alisia nu dezerteaza de la speranta. Vrea cu tot dinadinsul sa fie ca si prietenii ei. S-a inscris la cursurile de dans de la scoala si a aparut intr-un spectacol.

Si asta nu e tot. Parintii Alisiei duc o lupta dubla cu boala care le-a lovit amandoi copiii. Raul, fratele mai mic, are aceleasi probleme. La 3 ani, abia mai poate merge. Are si el nevoie de interventii chirurgicale, fara de care viata lui se transforma in chin. Parintii insa nu au bani pentru amadoi. Si e cumplit sa alegi pe care dintre copiii tai il salvezi.

Parintii ar fi trebuit sa-i duca in aceasta toamna pe copii in Iugoslavia, la recuperare. N-au avut insa 4.000 de euro. Operatiile costa 10.000 de euro pe an pentru Alisia. Si tot atat pentru Raul. Intre atatea calcule ale parintilor, Alisia incearca sa uite de gandurile negre pregatindu-se pentru o noua serbare de la scoala.

VIDEO PROTVPLUS.RO