Cursuri de management al furiei pentru copiii din centrele de plasament si educatorii lor, in Iasi
Avem prea putini specialisti calificati pentru a lucra cu copiii, in centrele de plasament!
Este concluzia desprinsa dupa un studiu facut la Iasi, in unitatile de ocrotire, care arata ca baietii si fetele sub 18 ani din aceste institutii sufera de diverse tulburari comportamentale. Multi dintre ei sunt marcati si din cauza problemelor avute din familie, inainte de a ajunge in grija statului. Insa nici educatorii din centre inca nu stiu uneori cum sa ii impiedice sa se bata sau sa se jigneasca intre ei si cum sa-si controleze emotiile negative.
La Iasi, 160 de copii intre 10 si 18 ani si 165 de educatori din centrele de plasament au participat timp de 12 saptamini, pana de curand, la un curs de management al furiei, finantat cu bani elvetieni. Specialisti ai Asociatiei Alternative Sociale i-au ajutat pe cei mici sa inteleaga motivele care ii fac nervosi sau agresivi si i-au sfatuit sa refuze violenta.
Carmen, o tanara de 17 ani a fost parasita de familie pe cand avea trei ani. Acum intelege ca lipsa unui model in viata i-a adus multa tristete si furie si a invatat insa sa isi controleze supararea.
Carmen, eleva: "Aveam nevoie de mama mea, dar nu stiu cum sa va spun, aveam nevoie de o mama model."
Reporter: "Furia, cand ai inceput sa o simti?"
Carmen: "Furia ajunge sa fie chiar si in bebelusii de cateva luni."
Reporter: "In copiii de la centru observi furie, suparare?"
Carmen: "Vad furie care nu ar trebui sa-si aiba locul, dar eu nu iau exemplu."
Ionela Canila, educator: "Copiii vin in centru cu anumite probleme de abuz si neglijare, iar acestea dezvolta anumite vulnerabilitati si trebuie abordate de profesionisti. Noi asta incercam."
Cei din conducerea Directiei de Protectie a Copilului stiu ca multi dintre angajatii care lucreaza cu copiii mai au nevoie de calificare in relatia cu acesti copii sensibili. Imediat dupa revolutie, in centre a fost angajat personal doar cu studii medii.
Niculina Karacsony, director adjunct DGASPC Iasi: "Vorbim de copii care ajung la o anumita varsta, in mediul institutional exista riscul de a ajunge la unele probleme emotionale greu de gestionat. Aveam nevoie de aceste aplicatii practice in care sa fie implicati atat copiii, cat si adultii pentru a depasi momentele de criza, care nu de putine ori ne ridica mari greutati."
In centre un educator are in grija in medie de 25 de copii.
Alexandru Gulei, Asociatia Alternative Sociale: "Cercetarea noastra a aratat ca copiii din centrele de plasament au nevoie de aceste abilitati pentru ca se lucreaza putin la formarea lor. In centrele de plasament sunt grupuri mari de copii fata de copiii din familii, este necesar ca specialistii sa aiba un program structurat."
Pentru ca initiativa de la Iasi si-a dovedit din plin utilitatea, cei de la Alternative Sociale se gandesc acum cum sa extinda programul chiar si in scoli.
Sursa: Pro TV
Etichete: constanta, copii, orfani, cursuri, centru plasament, furie, social, educatori,
Dată publicare:
05-04-2017 17:20