Cumparam plastic la pret de mici. ANPC: 43% dintre magazinele mari si mici ne fura la cantar.

Ultima actualizare: 07-10-2012 09:16
Pepeni

43% dintre magazinele mari si mici ne fura la cantar. Este concluzia certa a comisarilor de la Protectia Consumatorului, asaltati de reclamatii depuse de mii de clienti vigilenti.

Cantarul modern, electronic, este pentru unii un instrument ideal ca sa umfle pretul fiecarui produs cu cativa lei.

Inspectorii OPC au pretins ca sunt cumpratori si asa au constatat nereguli. La fiecare produs, gramajul a fost umflat cu pana la o suta de grame. Dar cum se face furtul?

"In momentul in care se bate bonul pe casa de marcat, gramajul initial care iti este prezentat nu mai este acelasi. Se mareste gramajul. Am fost inselata cu 12 lei", a explicat Ifigenia Meica, comisar OPC.

Daca inmultim suma cu cei 2-300 de clienti care trec zilnic pritr-un magazin asemanator cu cel vizitat de inspectorii OPC rezulta ca circa o mie de euro sunt insusiti prin frauda.

Care este situatia in supermarket? Reporterul Pro Tv a ales 3 casolete de carne gata ambalata pentru a vedea daca a fost scazuta greutatea tavii inainte de cantarire, asa cum spune legea. Tava are, de fapt, 20 de grame. Concluzia e ca am cumparat plastic la pret de mici, cotlet si muschi de vita. Am pierdut intre 75 de bani si 1,50 de lei. Si aici daca inmultim cu cateva mii de clienti rezulta frauda de mii de euro.

O varianta ar fi sa ne orientam catre magazinele in care putem sa ne asumam singuri si aceasta misiune.

Dar care este situatia in hipermarket? Cel mai inselator produs: pestele congelat. E imbracat in gheata si cantareste mai mult.

Este obligatoriu sa informezi clientii ca, la anumite sortimente de peste congelat, pierderea de masa este de 20%. La un file de pangasius, spre exemplu, pretul de 10 lei pe kilogram a fost calculat tinand cont de faptul ca, in final, vei putea gati doar 80% din el.

Asadar, cati comercianti ne mint? Datele arata ca la nivel de tara procentul de magazine care inseala se verifica."40-45% sunt cu nereguli", spun reprezentntii ANPC.

Pana la proba contrarie, cele mai putine reclamatii sunt pentru cantarele cu infrarosu conectate la casele de marcat.

 


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO