Cum se aleg vinurile pentru masa de Paste si de ce este recomandat sa le luam direct din crama. Recomandarile oenologilor
Indiferent unde o sa fim de sarbatori, pentru multi dintre noi licorile pe care le turnam in pahare sunt de pret.
Colindam magazinele, studiem sticlele de pe rafturi si verficam preturile, insa sunt si romani care se lasa pe mana specialistilor, asa ca prefera cramele. Asa se aleg nu doar cu sfaturi de la profesionisti, ci si cu ore bune petrecute intr-un peisaj minunat.
Oua rosii, aperitive si salate - cu asta incepem de regula masa de Paste. E bine de stiut, spun insa oenologii, specialistii in vinuri, ca in acest moment ar trebui sa turnam in pahar un vin alb cu o aciditate ridicata, o Feteasca Alba sau un Chardonnay parfumat.
Apoi, pe masa imbelsugata apar ciorba si mai ales friptura si stufatul de miel. Dupa asa bunatati merge cel mai bine un vin rosu. Sec, nu mai vechi de 5 ani. Merlot sau Fetesca Neagra.
Serban Gheorghiu, oenolog: "Este chiar recomandata pentru friptura de miel, avand in vedere ca are taninul din lemnul de stejar, plus taninurile naturale ale Fetestii Negre, lucru care ii confera o componenta aparte si care sustine carnea de miel, care este o carne grasa, care este o carne rosie."
Desertul este si el variat. Dar si acesta trebuie "asortat" cu o licoare.
Serban Gheoorghiu, oneolog: "Daca trecem la partea de desert unde avem pasca, cozonacul, trebuie sa asociem mancarea cu un vin dulce, demi-dulce un vin mai dulce decat mancarea in sine si aici as putea recomanda o Tamaioasa Romaneasca din zona noastra, de aici, din Dealu Mare."
Pentru cei care nu vor sa amestece bauturile este binevenit si un vin rose demisec, care se potriveste, tuturor felurilor de mancare.
Potrivit unui studiu EUROSTAT dat publicitatii recent, Romania detine cel mai mare numar de podgorii din Uniunea Europeana, insa, din pacate, doar putin peste un sfert din aceasta suprafata este dedicata producerii unor vinuri de calitate.
Alina Iancu, specialist oenolog: "La crama aflam exact ce ne place si ce se potriveste cu mancarea si, in acelasi timp, aflam si povestea cramei si ne putem bucura si de natura."
Veti fi surprinsi! La crama, la anumite vinuri din gama medie si chiar premium, preturile nu sunt cu mult mai mari decat in hipermarketuri.
Maris Pasca, reprezentant crama: "Putem spune ca pentru un aperitiv merge un Saugvignon Blanc, o Feteasca Regala, cu aciditate foarte buna, vinuri albe, lejere. Apoi la drobul de miel merge Pinot Noir foarte bine, cu fructuozitate, tanar, proaspat."
Cateva sfaturi: nu cumparati vinuri care au stat mult in raft, langa o sursa de lumina puternica. In cazul in care alegeti un roze, cumprati anul cel mai nou, cu data de imbuteliere cea mai recenta. Vinurile scumpe, de colectie, trebuie procurate obligatoriu de la crama, unde stau in conditii speciale si baute repede pentru ca altfel se vor degrada.