Cum s-a transformat Pastele Blajinilor in prilej de betie si distractie in cimitire
Pastele Blajinilor, un obicei frumos, tinut mai ales in judetele din sudul tarii, a devenit prilej de petrecere si betie in unele sate.
La Galati, de exemplu, pomana facuta pentru odihna vesnica a celor dragi i-a facut pe multi oameni sarmani sa se bucure de paharele cu vin.
Asa ca la orele pranzului zaceau printre morminte, prabusiti dupa lupta pierduta cu Bachus si inconjurati de gunoaie.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Iar la Buzau, atmosfera din cimitir a fost mai curand de petrecere, decat de reculegere.
Tiganii au incins un chef de pomina, cu mese intinse, invaluite in fum de gratare.
Pastele Blajinilor s-a dovedit a fi un prilej minunat pentru unii "crestini" de a se cinsti cum se cuvine.
Cei care au "obosit" si-au facut culcus pe iarba moale:
"- Buna ziua. Ce faceti, ati obosit?
- Dorm.
- Va mai odihniti?
- Ma mai odihnesc, da."
" - Ai baut un pic?
- Nu, stii cat am baut?
- Am baut un pahar.
- Un pahar ai baut?"
Credinciosii care au venit in cimitire sa isi pomeneasca mortii au fost nevoiti, in multe cazuri, sa se strecoare printre mormanele de gunoaie.
Oamenii s-au aratat nemultumiti, mai ales ca platesc si o taxa anuala pentru salubrizarea cimitirului.
La Buzau, atmosfera din cimitir a fost mai curind de petrecere, decit de reculegere. Tiganii au incins un chef de pomina, cu mese intinse, invaluite in fum de gratare. Pe linga zecile de cozonaci si oua rosii, s-au fript kilograme intregi de friptura si s-au impartit sute de sarmale si pahare cu bautura.
"Friptura, carnati, bautura... asa se face de Pastele Blajinilor, pentru mortii nostri, ca sa fie pomeniti."
„Cu pepene, cu strugure, cu fructe, cu banane, cu de toate se petrece, ca in ziua de Paste, sa ne traiasca copiii, sa ne trimita bani sa facem, inaintea lui Domnu'."
Conform traditiei, in acesta zi, mortii petrec cu vii.
"Fiecare a venit sa slujeasca, sa ne imparteasca ceva de halimos acolo. Dumnezeu sa ierte pe toti mortii si pe noi sa ne ierte Dumnezeu ca am facut multe pacate la viata noastra."
Saracii s-au ingramadit la pomana.
Pastele Blajinilor, cunoscut popular si ca Pastele Mortilor sau Lunea Mortilor, cade in fiecare an, in a doua zi de luni dupa Invierea Mantuitorului.
Traditia populara spune ca la aceasta data cei trecuti in lumea celor drepti se ospateaza cu bucatele date de pomana de rude.
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare, petreceri, cimitir, Pastele Blajinilor,
Dată publicare:
13-05-2013 17:24