Cum s-a mobilizat un grup de voluntari să o surprindă pe tanti Leana, bătrâna cu un trai modest din Valeapai

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Casuta renovata Valeapai
Facebook/Casuta Trifan din Valeapai

Un cuplu timișorean a inițiat o acțiune pentru renovarea și repararea casei unei bătrâne de 75 de ani localitatea bănățeană Valeapai.

În nici două săptămâni, ei s-au mobilizat pe Facebook pentru a o ajuta pe tanti Leana” o femeie cu astm și cu pensie mică, ce trăia într-o căsuță în prag să se prăbușească.

Apelul umanitar a fost lansat în 1 martie, pe pagina de Facebook „Casuta Trifan din Valeapai”.

„Astăzi vă spunem o altfel de poveste, despre o altă căsuță. Tanti Leana stă într-o casă din lemn cu lut, cu o faţadă decorată şi cu o arhitectură tipică pentru această zonă a Banatului. Pe casă scrie anul 1937, dar nu ne-ar mira să fie mult mai veche decât atât. Acum două săptămâni, când am fost să o vizităm, pereţii din camere erau plini de fum, pentru ca soba nu mai merge cum trebuie. Îi este cu atât mai greu cu cât are astm. Leana Chița are 75 de ani, iar necazurile nu au ocolit-o. Acum e singură în casa mică, cu bătrâneţile ei, cu astmul, cu greutăţile, cu pensia mică şi cu medicamentele multe şi prea scumpe. Nu mai are putere să se ocupe de casă, care se degradează an de an. Noi ne-am gândit că i-ar prinde bine o mână de ajutor şi vrem să renovăm căsuţa asta mică, să îi dăm culoare. Să îi văruim pereţii plini de fum, să îi reparăm pridvorul care stă să cadă pe ea şi să le facem din nou să zâmbească, şi pe tanti Leana, şi casa. Aşadar, sâmbăta 10 martie, la Valeapai, renovăm căsuţa pentru tanti Leana. Nu ne trebuie mult timp şi nici multe materiale. Dar haideţi să ne mobilizăm şi să facem împreună o faptă bună!”, anunțau ei, pe pagina de Facebook „Căsuța Trifan din Valeapai”.

Trei zile mai târziu, ei reușiseră deja să adune toate cele necesare pentru refacerea căsuței, cât și să strângă 10 voluntari care să contribuie la această acțiune.

„Tanti Leana ne aşteaptă cu emoţii şi dacă ştiţi pe cineva care are un frigider, un televizor sau un aparat radio oricât de vechi, dar funcţional, i-aţi face viaţa mult mai bună! Luaţi cu voi un zâmbet mare şi haine de lucru, ca restul este deja asigurat! Hai că se poate!”, au anunțat inițiatorii acțiunii în 9 martie, cu o zi înainte ca viața bătrânei să devină mai ușoară.

În 10 martie, oamenii s-au mobilizat și au dus la bun sfârșit inițiativa.

„Astăzi a fost ziua în care ne-am adunat cu mic cu mare să facem o faptă bună: să vedem dacă suntem în stare să schimbăm viaţa cuiva, prin implicarea noastră şi dorinţa de a face un bine. Nu a fost o zi deloc uşoară, am muncit foarte mult cu toţii, dar am întâlnit oameni extraordinari şi datorită lor am reuşit să facem aproape tot ce ne-am propus. Casa s-a schimbat sub ochii şi mâinile noastre. A prins culoare, a devenit mai sigură, mai primitoare, mai curată şi sănătoasă. Pe lângă munca celor care au participat la acţiune, au mai fost donate: un frigider, un televizor, bani pentru materiale de construcţie, vopseluri, alimente, haine, diverse obiece de uz casnic. Vă mulţumim din inima tuturor!”, a anunțat cuplul.

 

 CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO