Cum poti avea de Craciun un brad romanesc, la fel de frumos ca cei din import, dar mult mai ieftin

Dată publicare: 27-11-2011 20:13
Dată actualizare: 07-11-2012 11:42


Traditionalul molid de craciun, anemic uneori si cu putine crengi, are un concurent de temut, dar nu din Olanda, ci chiar de la noi din tara: bradutul ornamental, cu o coroana bogata si un pret bun.

Investitorii au intuit potentialul afacerii si au creat pepiniere care-si arata acum valoarea. De Craciun vom avea in case brazi romanesti, la fel de frumosi ca cei din import, dar mult mai ieftini.

Un investitor din Salaj a esuat de doua ori in agricultura - cu porumbul si cu graul. Dar o vizita in Austria i-a deschis ochii spre o noua afacere - aceea cu brazi ornamentali.

Are acum 500 de hectare plantate cu braduti si din cea mai mare padurice a inceput deja livrarile in ghivece.

Daca initial a investit 25.000 de euro la hectar, isi face planul pentru acest decembrie ca, daca vinde numai 5.000 de bucati, cu 15 euro bucata, ar avea 50.000 de euro profit. E adevarat ca scade, de aici, intretinerea brazilor, timp de sase ani.

Romanii au inceput sa caute brazii la ghiveci si pentru aceasta formula s-a decis si proprietarul pepinierei. Are deja comenzi pentru 30.000 de braduti, in principiu de la hipermarketuri romanesti, dar si din Ungaria, Austria si Germania.

Romsilva, care dispune de suprafete mari si silvicultori buni, a preluat ideea. Deocamdata, regia padurilor scoate la vanzare bradul traditional, asa cum ni-l da padurea.

In plus, molizii, si asa modesti ca infatisare, sunt taiati, fara a avea sansa de a fi replantati, dupa Sarbatori.

Tags: brazi, molizi,


VIDEO PROTVPLUS.RO