Cum incearca autoritatile din Slanic Moldova sa salveze izvoarele minerale din statiune, renumite pentru proprietatile lor

Ultima actualizare: 15-11-2016 07:02

Campanie inedita lansata de autoritatile din Slanic Moldova, care incearca sa cumpere din donatii izvoarele minerale din statiune.

Candva, datorita lor, ajungeau in zona mii de turisti, inclusiv din straintate, atrasi de proprietatile lor curative. Din pacate, izvoarele au trecut din domeniul statului in cel privat, iar ultimul proprietar are probleme financiare si a incercat sa le inchida.

Dupa 1990, in urma privatizarii cele 28 de izvoare, au fost preluate de o societeate comerciala, care in cele din urma a fost executata silit. Noua firma, care le-a luat in administrare are si aceasta probleme financiare si, initial, trei dintre izvoare au fost scoase la lictiatie.

Primaria le-a castigat cu 79.000 de lei. Daca pentru acestea, administratia locala spera ca va gasi banii, pentru celelalte 25 a initiat o colecta publica. Efortul are o singura tinta: dezvoltarea turistica a zonei, poate singura sansa pentru Slanic Moldova.

Gheorghe Baciu primar Slanic Moldova: "Am hotarat sa lansam aceasta campanie de donatie pentru terenurile de la izvoare si tintim ca in final sa strangem 300.000 euro care vor fi necesari pentru preluarea in totalitate a terenurilor de la izvoare, licenta de exploatare a apelor minerale si modernizarea acestor spatii anexe."

Unii dintre localnici au inteles mesajul si sunt de acord sa doneze pentru ca aceste comori sa reintre in patrimoniul public. In urma cu un an, proprietarul izvoarelor a incercat sa le inchida, iar gestul sau a starnit revolta: "Daca se gaseste vreun smecheras care vrea sa ingradeasca, se revolta lumea."

Localnic: "Sunt de acord sa facem tot ce ne sta in putinta, fiecare cat poate si ce poate, sa putem readuce statiunii macar renumele ei de perla a Moldovei."

In prezent, izvoarele nu mai au licenta de exploatare de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.

Deocamdata, campania a fost lansata doar pe site-ul municipalitatii. Localnicii din Slanic Moldova pot dona bani direct la casieria Primariei sau intr-un cont bancar, dar autoritatile au anuntat ca vor sa infiinteze puncte pentru colecta chiar in preajma izvoarelor.

Apele minerale din zona sunt renumite pentru proprietatile lor, mai ales in bolile de rinichi sau stomac.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO