Cum au reacționat românii la un clip cu o femeie de culoare care poartă ie tradițională. VIDEO
Un clip în care apare o femeie de culoare îmbrăcată în ia autentică a vrut să arate că portul românesc este semnul libertăţii, creativităţii, dar şi al diversităţii.
În felul acesta şi-au propus iniţiatorii proiectului ''RomânIA Centenara'', să promoveze 100 de ani, de la Marea Unire. Unii însă au catalogat demersul drept jignitor şi chiar ar fi recurs la mesaje de ameninţare. Proiectul este susţinut de ''Institutul Cultural Român''.
Modelul care poarta ia românească este Tyga- Lilly Nefertitti, o femeie de culoare, născută în Marea Britanie. Aceasta s-a îndrăgostit iremediabil de portul nostru în cadrul expoziţiei de costume populare de la Londra din luna septembrie, în cadrul proiectului ''RomânIA Centenara'', susţinut de Institutul Cultural Român şi de Ministerul Culturii.
Iniţiatorii proiectului i-au oferit modelului străin şansă de a purta aceste veşminte într un clip de promovare a costumului, care ulterior a strâns mii de vizualizări. Reacţiile însă au fost amestecate.
Cristina Chiriac, creatorul brandului Flori de ie: ''Nu locul unde ne naştem, nu culoarea pielii ne dă dreptul să reprezentăm un costum popular. Injuriile cele mai mari i au fost aduse ei, care a îmbrăcat costumul, eu am şters clipul. Cred că s-a depășit limita bunul simţ şi mă întreb cu multă durere: e atât de greşit că cineva care nu e român dar care alege să îmbrace costumul popular şi să-l promoveze în altă ţară e atât de greşit?
''Cred că s-a ratat imaginea de ansamblu: arta nu are sex sau rasă, nu are religie, ci trebuie admirată", a fost mesajul modelului de culoare afectat de reacţiile românilor.
Prin proiectul ''RomânIA Centenară'', costumul popular românesc urma să fie prezentat în expoziţii din Paris, Barcelona, New York sau Viena, însă organizatorii spun că este posibil ca acestea să fie acum anulate.
Mesaje controversate pe Facebook:
Clipul publicat pe Facebook de Institutul Cultural Român din Londra a fost întâmpinat cu mesaje de ură și dezaprobare iar în cele din urmă video-ul a dispărut de pe rețeaua de socializare.
”Să ne fie clar: Ia românească trebuie purtată numai și numai de românce cu sânge românesc” și „Ticăloșilor, luați-vă labele de pe poporul român” sunt câteva din mesajele de ură, lăsate pe Facebook.
Clipul a fost urcat și pe Youtube unde, la fel, a fost întâmpinat de mesaje cu caracter rasist: ”Adevarul ca la cate femei frumoase avem in tara asta fix o negresa a-ti putut gasi pentru video” sună un mesaj.
Au fost și români care i-au sărit în apărare. ”Sunt român și iubesc asta. De asemenea, sunt îngrozit de rasismul din societatea noastră” a contracarat un roman în engleză.
Totodată institutul a precizat că toamna aceasta a debutat la Londra ”RomânIA Centenară”, un proiect cultural, sprijinit de Institutul Cultural Român și Ministerul Culturii prin care Laura Cosoi promovează ia populară într-o expoziție foto.