Cum arată primul spital pentru copii cu probleme oncologice din România, construit de Asociația "Dăruiește viață"

Ultima actualizare: 16-11-2020 21:34

Încă un spital! Asta și-a propus să construiască ''Asociația Dăruiește viață'', care a ridicat deja unul, din donațiile românilor, pentru copiii cu afecțiuni oncologice.

În cea de-a doua clădire, vor fi mutate toate secțiile din actualul spital Marie Curie. Este nevoie de ajutorul nostru, al tuturor, pentru a duce proiectul la bun sfârșit.

12.000 de metri pătrați, nouă niveluri, tehnologie și echipamente de ultima generație, circuite medicale, 187 de paturi, saloane cu bai și dușuri, 5 săli de operație, camere sterile, buncăre pentru radioterapie, săli de lectură, cinematograf, spații de joacă și multă culoare.

Așa arată primul spital pentru copii cu probleme oncologice din România, construit de Asociația Dăruiește Viață din donațiile românilor. Oana Gheorghiu este vicepreședintele Asociației.

Oana Gheorghiu, vicepreședinte Dăruiește Viața: Pereții interiori ai blocului operator, tot ce înseamnă pereți interiori ai blocului operator, vor fi pereți de sticlă. Sticla are această proprietate de a fi ușor de curățat și de a nu fi aderentă la microbi și particule.

Pe acoperiș este amplasată o adevărată uzină. Aici aerul este încălzit sau răcit în funcție de nevoi și ce este foarte important, este filtrat.

Tot aerul care circulă în spital este curățat aici pentru a evita răspândirea virusurilor. Undeva aici vă fi amplasat și un mic observator astronomic. Copiii vor urca aici să vadă cerul, stelele, să vadă și altceva în afară de spital.

Anul viitor, noul spital o să își deschidă ușile pentru micuții pacienți care acum sunt tratați în Spitalul Marie Curie, construit acum mai bine de 40 de ani cu saloanele mici, cu băile și dușurile la capăt de coridor, cu săli de operație depășite. În secția de oncologie sunt 30 de paturi. 30 de copii și 30 de părinți au acces la doua toaletă și un singur duș.

Dorința Măriucăi, fetița care luptă cu cancerul

 

Mariuca este unul dintre veteranii acestui loc. Luni la rând a luptat pe patul spitalului.

Oana Ghinea, mama Măriucăi: "Igiena joaca un rol foarte important în bolile astea oncologice. E foarte de greu să ne descurcăm așa. Efectiv făceam lista cu ordinea de intrare la baie. Când intrau copii, când intram și noi mămicile".

Pentru acești oameni, care duc o bătălie cumplită, greu de imaginat, condițiile din spital ar trebui să fie ultima grijă. Din păcate, lipsa lor și griul din jur le amplica suferință.

Mariuca: "Aș schimba cât de cât perdelele. Să fie cu inimioare că o să putem să trecem. Ca să îi bucure pe ceilalți să aibă forță pentru lupta".

Mariuca a jucat de curând într-un clip care vorbește despre o realitate cruntă. Cancerul face victime. Numărul lor ar putea să scadă însă dacă în spitale ar exista condiții. În noul spital vor exista. Asociația "Dăruiește viață" pornește acum un nou proiect. Va ridica încă o clădire în care vor fi mutate toate secțiile din spitalul de copii Marie Curie, iar vechiul spital va fi reparat și transformat în spații de cazare pentru părinți, săli de cursuri și conferințe. Acum pare un vis, dar dovada că se poate are 6 etaje și în curând va fi gata. 350.000 de români și peste 4.000 de firme au contribuit la ridicare acestei clădiri.

E nevoie de ajutor pentru a duce povestea de la Marie Curie mai departe. Firmele pot direcționa la final de an 20 la suta din impozitul pe profit către acest proiect.

Formularul poate fi descărcat de pe www.daruiesteviata.ro.

Tot aici găsiți și conturile Asociației. Iar cu un SMS la 8864 cu mesajul "Spital" puteți dona 4 euro pe lună. Noi, împreună contruim încă un spital.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO