Tătaru, despre medicul Cătălin Denciu: „Critice sunt cele trei zile pe care le avem în arsuri”

Ultima actualizare: 16-11-2020 13:32

Nelu Tătaru a declarat, întrebat luni despre starea de sănătate a medicului Ioan Cătălin Denciu transferat duminică la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles, că i-a fost efectuată o procedură de dializă, o reechilibrare şi tratamentul arsurilor.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că sunt critice următoarele trei zile. „Trei zile, trei săptămâni, trei luni. Este o procedură şi un protocol în arsuri”, a mai explicat Tătaru.

„Da, a ajuns ieri acolo în jurul orei 12.00. S-a făcut o procedură de dializă. S-a efectuat reechilibrarea, tratamentul arsurilor. Este stabil în acest moment. Critice sunt cele trei zile pe care le avem în arsuri. Trei zile, trei săptămâni, trei luni. Este o procedură şi un protocol în arsuri. Aşteptăm evaluarea lor în fiecare zi. Ţinem legătura. Seara, la ora 18.00 avem nişte informări pe care le face corpul medical de acolo”, a afirmat Nelu Tătaru.

Întrebat dacă medicul rănit în incendiul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, în încercarea de a salva pacienţi, a suferit operaţii în Belgia, ministrului Sănătăţii a răspuns: „El primele intervenţii le-a suferit la Floreasca în dimineaţa zilei de ieri, când a aterizat”.

„S-a făcut o nouă reevaluare. Dacă la Piatra Neamţ erau evaluări de 40% pe suprafaţa corporală – I, II, III şi IV, evaluarea de la Floreasca prezenta 70-75% arsuri de gradul II şi III”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Vor fi operaţionalizate 11 paturi la terapie intensivă la spitalul din Piatra Neamț

 

 

 

Nelu Tătaru a declarat, totodată, că luni seară sau marţi dimineaţă vor fi operaţionalizate 11 paturi la terapie intensivă, la Spitalul de la Piatra Neamţ, iar în unitatea de primiri urgenţe vor mai fi două paturi la ATI, în cazul în care starea de sănătate a pacienţilor se agravează.

„Chiar dimineaţă am discutat cu managerul de la Piatra Neamţ. Astăzi operaţionalizează terapia intensivă de la etajul 3, de unde sâmbătă au mutat către etajul 2. L-am întrebat şi de necesar. Au în acest moment toate dotările pentru 11 paturi de terapie intensivă care vor fi operaţionalizate în această seară sau mâine dimineaţă. În UPU au pregătite două paturi de terapie intensivă, dacă ei se agravează”, a afirmat luni Nelu Tătaru.

Întrebat despre posibile demiteri, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Sunt două anchete la Piatra Neamţ, ancheta Parchetului General şi o anchetă a ISU. Aşteptăm acele rezultate. Noi aşteptăm rezultatele anchetei. Eu cel puţin, personal, când am fost sâmbătă seara la Piatra Neamţ nu am putut intra nicăieri. Erau toate sigilate, ca să putem face o evaluare sau să trimitem un corp de control al nostru să evalueze”.

Chestionat în continuare dacă managerul SJU Piatra Neamţ rămână în funcţie, Tătaru a replicat: „Cum ştiţi legislaţia nu ne mai permite nouă ca Minister al Sănătăţii să facem acele demiteri”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO