Cum arată meniurile tradiționale de nuntă din zeci de țări

Ultima actualizare: 18-11-2019 12:27

O călătorie culinară prin zeci de ţări datorită meniurilor tradiţionale de nuntă.

Este experienţa de care vă puteţi bucura în aceste zile dacă ajungeţi în Sibiu, unde are loc un eveniment care a adunat 200 de bucătari talentaţi din 30 de ţări.

Oferta este una bogată - de la antreuri cu brânzeturi şi mezeluri crud-uscate, supe şi ciorbe, până la fripturi şi dulciuri ispititoare.

După ce şi-au şters lacrimile, bucătarii din Moldova nu s-au lăsat mai prejos şi au întins mese bogate, ca la o nuntă tradiţională. Au pregătit de la pârjoale până la fasole bătută cu ardei copt şi alivenci cu smântâna şi dulceaţă de afine.

Nici oferta celor din Slovacia nu a fost uşor de ignorat. Au venit cu preparate care ne amintesc de perioada comunismului.

Jan Duda, chef din Slovacia: "Din epoca comunistă avem încă preparate cum e salata de parizer, o salată cu maioneză, fâşii de parizer, cu legume. Preparatele care sunt pe masă sunt traditioanle şi ele: placenka, din piciorul porcului, iar aici ceva dulce: babulka din ouă, lapte şi faină."

România este reprezentată la Congresul organizat în Sibiu de bucătari din toate regiunile tzării. Deşi au fost ispitiţi de bucăţele vecinilor străini, ai noştri apără cu tărie preparatele autohtone.

Pofticioşii care au trecut pragul evenimentului s-au declarat cuceriţi tot de preparatele româneşti.

Radu Zărnescu, organizator: "La ora actuală lumea trendy a gastronomiei s-a inspirat din meniul de nuntă indian, care e un meniu de flori comestibile şi am ajuns să vedem florile comestibile în toate platourile moderne."

Oaspeţii pricepuţi în bucătărie, dornici să se întreacă în preparate tradiţionale specifice nunţilor, au venit din toate colţurile lumii. Şi nu se sfiesc să îşi demonstreze măiestria chiar în fața curioşilor.

Evenimentul, care va mai dura încă trei zile, face parte din programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO