Toamna e sezonul muraturilor. Gospodinele ne vand secretele unor retete mai putin cunoscute
E vremea cand gospodinele n-au deloc timp de odihna, pentru ca umplu camarile pentru iarna, cu muraturi. Pe langa traditionalele gogonele, castraveti sau varza, femeile de la tara ne vand secretele unor retete mai putin cunoscute.
Si asa aflam cum se prepara pepenii murati, dovleceii, salata de ghebe sau gogosarii in sos de mustar. Camara doamnei Maricica este deja plina de muraturi, iar specialitatea ei sunt gogosarii in sos de mustar, pe care-i prepara dupa o reteta simpla.
Doamna Laura mureaza pepeni de mici dimensiuni si care nu sunt prea copti. La sfarsit de septembrie, spune ea, e cel mai bine daca sunt pusi in butoaie, alaturi de o multime de legume. Pe Valea Muresului, o gasim pe tanti Ana. In butoaie de cate 10 kilograme, pune la murat dovlecei cu ardei, gogonele si conopida. Printre ei strecoara si sfecla rosie, sa le dea culoare.
In satele de pe Valea Muresului, gospodinele respecta retetele traditionale cu gogonele si conopida. Tanti Maria a cules toate legumele din gradina sa si nu a folosit niciun strop de conservant cand le-a pus la murat. Si salata de ghebe, specifica zonei Moldovei e gustoasa, iar gospodinele spun ca e mai satioasa decat o portie buna de carne.
Sursa: Pro TV
Etichete: mures, gospodine, retete, muraturi, ardeal,
Dată publicare:
14-10-2013 10:38