Culpele medicale ar putea fi rezolvate fara discreditarea medicilor
Cel putin asta isi doresc reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania, care propun ca intr-un caz de malpraxis legea sa ii permita pacientului ce a suferit un prejudiciu sa primeasca automat bani.
Despagubirea se stabileste in urma unei negocieri, intre o comisie de mediere si o firma de asigurari. Daca pacientul nu este multumit de suma oferita, se poate adresa si instantei. Colegiul Medicilor din Romania propune rezolvarea cazurilor de malpraxis prin intelegere amiabila.
Avantajele sunt ca pacientul care a suferit de pe urma unui act medical primeste bani si nu mai umbla prin tribunale. In plus, nici pe medic nu-l mai arata nimeni cu degetul si nici nu va avea pe numele lui plangeri penale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Banii de despagubire ii vor fi dati pacientului de societatea de asigurari la care medicul a incheiat polita. Vor fi stabilite prin lege valorile minime si maxime ale despagubirilor banesti.
Colegiul Medicilor propune ca intelegerea intre parti ar trebui facuta de un mediator, asa ca va fi necesara infiintarea unei comisii de specialitate. Pacientul se va adresa acestei comisii care va negocia o suma de despagubire cu societatea de asigurari la care are polita doctorul.
Medierea in cazurile de malpraxis se practica deja in Olanda , Marea Britanie, Franta si Germania. In Olanda, in spitale exista comisii de arbitraj care analizeaza plangerile si care acorda despagubiri de pana la 4500 euro.
In Franta, de exemplu, se dau compensatii pentru accidente terapeutice si infectii produse in timpul spitalizarii, cazuri in care nu este obligatoriu sa se stabileasca daca medicul a gresit sau nu.
Daca s-ar aplica acest sistem si la noi, multi pacienti ar bate pe la usile comisiilor de mediere. Mai ales ca acum medicii din culpa carora mor sau sufera leziuni grave bolnavii scapa basma curata. O arata cifrele. Anul trecut, din peste 500 de reclamatii de malpraxis, doar un medic si-a pierdut dreptul de libera practica.
Sursa: Pro TV
Etichete: colegiul medicilor, medic, doctor, malpraxis,
Dată publicare:
03-10-2008 00:00