Vezi de ce mandatul noului CSM ar putea dura numai 13 zile
UPDATE: Mandatul judecatorilor si procurorilor care vor raspunde de soarta justitiei este, in teorie, de 6 ani. Tot astazi s-a ales si noua conducere a Consiliului. Vezi in text de ce mandatul noului CSM ar putea dura numai 13 zile.
Judecatorul Horatius Dumbrava este noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, el fiind ales, vineri, in sedinta de constituire a noului CSM, cu 15 voturi "pentru" si trei "impotriva", un vot fiind nul.
Iar procurorul George Balan, de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, este noul vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, el fiind ales cu 18 voturi "pentru", un vot fiind declarat nul.
George Balan a sustinut in fara membrilor CSM ca este pentru o eventuala revenire a rolului Consiliului in numirea magistratilor in functiile de varf in sistemul judiciar.
Contestatia PDL
Noul CSM nu isi incepe mandatul in liniste. Inca de acum cateva zile Traian Basescu a cerut ca cei 15 judecatori, procurori si reprezentanti ai societatii civile sa astepte decizia Curtii Constitutionale cu privire la dreptul a sase dintre ei de a face parte din acest organism.
Zeci de politicieni din partidul de guvernamant le contesta acest drept pe motiv ca au mai facut parte din CSM si acum nu ar mai avea dreptul, intrucat actuala lege prevede doar un singur mandat de sase ani. Asta cu toate ca senatul a validat in decembrie actuala formula a Consiliului.
Mai mult, joi, ministrul justitiei a cerut si el o amanare pana dupa sedinta de la CCR din 20 ianuarie. Cu toate acestea, la convocarea presedintelui instantei supreme noul consiliul s-a intrunit si si-a ales si noua conducere. Cu totii vor sa se apuce rapid de treaba pentru ca justitia are probleme grave de imagine atat in tara, cat si afara.
Soarta organismului va fi decisa asadar peste doua saptamani, cand putem asista la o rasturnare de situatie in cazul in care CCR va invalida mandatele celor contestati.