Vezi de ce mandatul noului CSM ar putea dura numai 13 zile

Ultima actualizare: 27-10-2012 18:43

UPDATE: Mandatul judecatorilor si procurorilor care vor raspunde de soarta justitiei este, in teorie, de 6 ani. Tot astazi s-a ales si noua conducere a Consiliului. Vezi in text de ce mandatul noului CSM ar putea dura numai 13 zile.


Judecatorul Horatius Dumbrava este noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, el fiind ales, vineri, in sedinta de constituire a noului CSM, cu 15 voturi "pentru" si trei "impotriva", un vot fiind nul.

Iar procurorul George Balan, de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, este noul vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, el fiind ales cu 18 voturi "pentru", un vot fiind declarat nul.

George Balan a sustinut in fara membrilor CSM ca este pentru o eventuala revenire a rolului Consiliului in numirea magistratilor in functiile de varf in sistemul judiciar.

Contestatia PDL

Noul CSM nu isi incepe mandatul in liniste. Inca de acum cateva zile Traian Basescu a cerut ca cei 15 judecatori, procurori si reprezentanti ai societatii civile sa astepte decizia Curtii Constitutionale cu privire la dreptul a sase dintre ei de a face parte din acest organism.

Zeci de politicieni din partidul de guvernamant le contesta acest drept pe motiv ca au mai facut parte din CSM si acum nu ar mai avea dreptul, intrucat actuala lege prevede doar un singur mandat de sase ani. Asta cu toate ca senatul a validat in decembrie actuala formula a Consiliului.

Mai mult, joi, ministrul justitiei a cerut si el o amanare pana dupa sedinta de la CCR din 20 ianuarie. Cu toate acestea, la convocarea presedintelui instantei supreme noul consiliul s-a intrunit si si-a ales si noua conducere. Cu totii vor sa se apuce rapid de treaba pentru ca justitia are probleme grave de imagine atat in tara, cat si afara.

Soarta organismului va fi decisa asadar peste doua saptamani, cand putem asista la o rasturnare de situatie in cazul in care CCR va invalida mandatele celor contestati.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 22 Octombrie 2021

48:23
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!