CRJ: DGASPC Mureș cheltuie mai mult pe confortul angajaților decât pentru copii. ”Nu vedeți cum arată, ce să facem cu ăștia?”

centru copii dizabilitati mures
Pro TV

DGASPC Mureș cheltuie mai mult pentru beneficiile angajaților decât pentru copiii care au ajuns ”piele și os”, în timp ce centrele ilegale unde sunt ținuți micuții continuă să funcționeze, scrie CRJ într-o scrisoare către premierul Marcel Ciolacu.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ), organizaţie care a semnalat public situaţia centrelor din Târgu Mureş în care copiii sunt ţinuţi în condiţii inumane, informează, printr-o scrisoare deschisă adresată premierului Marcel Ciolacu, că la 8 zile de când cazul a fost adus în atenţia publicului, centrele finanţate din fonduri publice funcţionează în continuare ilegal, iar „copiii sunt încă acolo”.

„Nu avem procese-verbale de închidere a controalelor, rapoarte, ordine de relocare, plângeri penale din partea AJPIS Mureş, planuri ale DGASPC Mureş pentru identificarea unor asistenţi maternali profesionişti, contractarea de servicii în comunitate, medici care să îi vadă”, transmit oficialii CRJ, care aduc în atenţia premierului faptul că, la DGASPC Mureş, cheltuiala cu indemnizaţia de hrană a angajaţilor este aproape egală cu suma cheltuită pentru hrana beneficiarilor, iar cheltuiala cu medicamentele pentru beneficiari reprezintă mai puţin de 20% din suma cheltuită pe vouchere de vacanţă ale salariaţilor.

„Această scrisoare vine în contextul vizitei inopinate pe care am efectuat-o în urmă cu o săptămână la 5 centre de plasament din Târgu Mureş. Din nou imaginea unor copii care sunt piele şi os şochează România. Şi nu, nu sunt aşa pentru că «aşa sunt ei», ci pentru că nu au parte de îngrijiri adecvate.

S-au împlinit opt zile de când toată lumea vorbeşte despre fata care e piele şi os din centrul de pe strada Trebely, nr. 3, despre copiii închişi cu zăvorul în dormitoarele centrului de pe strada Turnului 1B sau despre cei care stau în condiţii greu de imaginat în centrul pe strada Branului ori în dormitoarele supraaglomerate şi fără uşi în centrul de pe strada Slatina, despre medicamentele expirate şi amenda DSP, bucătăria închisă de inspectorii ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate sau amenda istorică lăsată de inspectorii sociali ai Agenţiei Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială Mureş.

Citește și
centru copii mures
Amenzi de 400.000 lei pentru mizeria din centrele pentru copii cu dizabilități din Mureș. ”S-a încălcat dreptul la viață”

63 de copii locuiesc şi «beneficiază» de servicii în centre care funcţionează ilegal. Licenţele de funcţionare au expirat pe data 2 decembrie 2024”, transmite, duminică, printr-o scrisoare deschisă adresată premierului Marcel Ciolacu, Georgiana Pascu, manager de program în cadrul Centrului de Resurse Juridice.

”Există copii care și la ora aceasta stau închiși în condiții mizere”

Aceasta aminteşte că şi în iulie 2023 a fost descoperit un caz similar de către CRJ, dar, spre deosebire de atunci, când autorităţile au intervenit, acum, în Mureş „copiii sunt încă acolo, în centrele care funcţionează ilegal şi despre care toţi cei responsabili aveau cunoştinţă”.

„Ca şi atunci, poliţiştii şi procurorii au fost sesizaţi. Cu toate acestea, nimeni nu a luat încă decizia oficială de a plasa copiii într-un mediu adecvat, corespunzător interesului superior al copilului.

În acest timp, aplicarea legii modificate la iniţiativa dumneavoastră, tocmai pentru a sancţiona urgent şi aspru aceste situaţii, rămâne o chestiune discreţionară, deşi vorbim despre instituţii publice, finanţate din bani publici.

Pentru că am încredere că veţi aborda cu celeritate cele semnalate prin această scrisoare, vă aduc în atenţie câteva aspecte de interes:

Există copii care şi la ora aceasta stau închişi în condiţii mizere, fără acces la servicii de abilitare adecvate, care merg doar câteodată la şcoală, mai exact atunci când sunt locuri în microbuz, dar nu mai mult de două ori pe săptămână, care nu au primit echipamente/dispozitive speciale pentru tratament (scaune speciale, orteze, corsete etc.), care au fost rupţi de către DGASPC Mureş de mamă, tată, bunici, fraţi şi surori ce trăiesc în sărăcie, lipsiţi de mijloace materiale pentru îngrijirea şi abilitarea copiilor.

Din documentele studiate şi din discuţiile cu unii dintre aceştia a reieşit că instituţiile statului român nu le-au oferit altă alternativă. Aşadar, în locul unor centre de zi, ore de recuperare la un cabinet în comunitate sau deplasarea unui specialist acasă la familie, bani pentru lapte praf, educaţie, creşe sociale sau asistent maternal profesionist, angajaţii din DGASPC Mureş au ales cea mai scumpă variantă, proastă pentru copii, dar avantajoasă pentru angajaţi: să îi instituţionalizeze”, îi scrie reprezentanta CRJ primului ministru.

”Nu îi vedeți cum arată, ce să facem cu ăștia?”

Aceasta îi aminteşte lui Marcel Ciolacu că Guvernul pe care îl conduce „permite ca până la 80% din bugetul alocat unei DGASPC să fie direcţionat pentru plata salariilor angajaţilor”; iar din restul de 20% trebuie asigurate hrana, medicamentele, spaţiile de cazare şi abilitare, transportul, încălzirea, obiectele de vestimentaţie pentru beneficiari.

„Problema nu este cuantumul salariilor, ci faptul că cei mai mulţi dintre specialiştii esenţiali în îngrijirea copiilor nu ajung să lucreze cu aceşti copii, atunci când i-am întâlnit în centru, ne-au întrebat „Nu îi vedeţi cum arată, ce vreţi să facem cu ăştia?”. Am semnalat aceste aspecte conducerii DGASPC Mureş şi CJ Mureş pe parcursul a 10 luni, în anul 2024”, mai scrie Pascu.

Aceasta îi aduce la cunoştinţă premierului că în anul 2024 Guvernul a alocat DGASPC Mureş peste 1 miliard de lei iar execuţia bugetară de până la 30 noiembrie 2024, arată că banii cheltuiţi pentru indemnizaţia de hrană a angajaţilor reprezintă 88,41 % din suma cheltuită pentru hrana beneficiarilor iar cheltuiala cu medicamentele reprezintă 17,15 % din suma cheltuită pe vouchere de vacanţă ale salariaţilor.

„DGASPC Mureş cheltuieşte cu indemnizaţia de hrană a salariaţilor şi voucherele de vacanţă a acestora o sumă de 1,2 ori mai mare decât suma cheltuită cu mâncarea şi medicamentele beneficiarilor”, concluzionează reprezentanta CRJ.

„Pe parcursul anului trecut, CRJ, organizaţie de drepturile omului, fără acces la fonduri pentru servicii sociale, a investit în echipamente, ore de recuperare, aparate de aer condiţionat, medici de recuperare etc. pentru a îmbunătăţi starea generală de sănătate fizică şi emoţională a acestor copii.

Totuşi, cei care au în mână destinele copiilor nu au dorit nici măcar să pună în practică recomandările medicilor specialişti voluntari aduşi de CRJ din Bucureşti, astfel că scrisorile medicale lăsate de doctori pentru decontarea prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mureş a unor echipamente (corsete speciale) care i-ar fi ajutat pe copii au expirat.

Menţionez că această lipsă de interes este răsplătită de stat cu sporuri de 55%, pentru condiţii deosebit de periculoase. Domnule Prim-ministru, dorim să vă atragem atenţia că la opt zile de când CRJ şi Consiliul de Monitorizare au făcut publică informaţia că aceste centre finanţate din fonduri publice funcţionează ilegal, copiii sunt încă acolo.

Nu avem procese-verbale de închidere a controalelor, rapoarte, ordine de relocare, plângeri penale din partea AJPIS Mureş, planuri ale DGASPC Mureş pentru identificarea unor asistenţi maternali profesionişti, contractarea de servicii în comunitate, medici care să îi vadă. Nu am văzut o reacţie nici din partea ministrului Sănătăţii”, îi transmite Georgiana Pascu lui Marcel Ciolacu.

”Acum situația este chiar mai gravă”

Aceasta subliniază că amânarea intervenţiei pentru aceşti copii, în timp ce se aşteaptă concluziile poliţiştilor şi procurorilor „este atât riscantă, cât şi ilegală” pentru că fiecare zi în care unii dintre copiii instituţionalizaţi nu primesc tratamentul adecvat le poate fi fatală.

„Vă adresez rugămintea de a remedia cât mai repede situaţia copiilor plasaţi în centrele care funcţionează ilegal în Târgu Mureş şi de a desemna o echipă de experţi independenţi care să coordoneze procesul de relocare al acestora.

De asemenea, cerem ca preşedintele ANPDCA, domnul Rareş-Petru Achiriloaie, să fie demis ca urmare a antepronunţării asupra rezultatelor controalelor din Mureş şi a manierei în care a reprezentat Guvernul la Târgu Mureş.

Au trecut 2 ani de când aşteptăm marea reformă în asistenţa socială promisă, în schimb, acum situaţia este chiar mai gravă: copiii cu dizabilităţi rămân captivi într-un sistem care funcţionează ilegal, din cauza lipsei inspectorilor sociali promişi, a personalului calificat insuficient din centre şi a necontractării serviciilor de abilitare în comunitate (motiv invocat de DGASPC pentru instituţionalizarea copiilor).

Lipsa de reacţie din partea dumneavoastră în spaţiul public ridică întrebări, ţinând cont că aceste centre sunt instituţii publice şi nu private, aşa cum era situaţia în 2023”, se mai arată în scrisoarea deschisă adresată premierului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a fost protagonista unui pictorial incendiar, în costum de baie. Imagini spectaculoase
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a fost protagonista unui pictorial incendiar, în costum de baie. Imagini spectaculoase
Citește și...
Protest la Târgu Mureș după scandalul centrelor de copii: Angajații Protecției Copilului cer soluții pentru lipsa de personal
Protest la Târgu Mureș după scandalul centrelor de copii: Angajații Protecției Copilului cer soluții pentru lipsa de personal

După scandalul izbucnit la centrele pentru copii cu handicap sever din Mureș, urmat de anchetă procurorilor DIICOT, astăzi peste 3 sute de angajați ai Direcției pentru Protecția Copilului din județ au ieșit în stradă, să protesteze.

Amenzi de 400.000 lei pentru mizeria din centrele pentru copii cu dizabilități din Mureș. ”S-a încălcat dreptul la viață”
Amenzi de 400.000 lei pentru mizeria din centrele pentru copii cu dizabilități din Mureș. ”S-a încălcat dreptul la viață”

Ies la iveală detalii revoltătoare după controalele făcute la centrele de asistenţă din Târgu Mureş, unde zeci de copii erau ţinuţi în condiţii inumane.

DGASPC Mureș, despre cazul copiilor cu dizabilități de la cămin: Instituția se afla în reorganizare
DGASPC Mureș, despre cazul copiilor cu dizabilități de la cămin: Instituția se afla în reorganizare

Este anchetă la Târgu-Mureș în 4 centre pentru copii cu dizabilități. Inspectorii Consiliului de Monitorizare autoritate autonomă sub control parlamentar au descoperit zeci, de fetițe și băieți ținuți în condiții inumane.

Prefectul Mureșului a cerut verificări în toate centrele pentru copii cu dizabilități
Prefectul Mureșului a cerut verificări în toate centrele pentru copii cu dizabilități

Prefectul judeţului Mureş, Ovidiu Butuc, a dispus controale la toate centrele rezidenţiale pentru copiii aflaţi în sistemul de protecţie specială din judeţ, în urma sesizărilor la patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilităţi.

Corpul de Control investighează situația din centrele pentru copii din Mureș, după sesizările privind condițiile insalubre
Corpul de Control investighează situația din centrele pentru copii din Mureș, după sesizările privind condițiile insalubre

Corpul de Control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) face verificări în Mureș după sesesizările privind centrele pentru copii cu dizabilităţi unde aceştia erau ţinuţi în condiţii insalubre.

Recomandări
Elena Lasconi anunță că nu se retrage din cursă: „Voi ajunge în turul 2 și voi câștiga prezidențialele”
Elena Lasconi anunță că nu se retrage din cursă: „Voi ajunge în turul 2 și voi câștiga prezidențialele”

Știrile ProTV continuă seria de interviuri cu candidații la cea mai înaltă funcție în stat. În această seară, invitatul Andreei Esca la Știrile ProTV a fost Elena Lasconi, candidata USR la cea mai înaltă funcție în stat.

Autorizația electronică de călătorie în Marea Britanie. Cum se obține, pas cu pas. E nevoie de un smartphone și un card
Autorizația electronică de călătorie în Marea Britanie. Cum se obține, pas cu pas. E nevoie de un smartphone și un card

De miercuri, dacă plecaţi în Marea Britanie veți avea nevoie de o autorizație electronică pentru a intra în Regat. Aceasta se obține în prealabil, online și costă 12 euro.

Condamnare definitivă în cazul ploieșteanului care spiona pentru Rusia. Pedeapsa primită de Alexandru Piscan
Condamnare definitivă în cazul ploieșteanului care spiona pentru Rusia. Pedeapsa primită de Alexandru Piscan

Bărbatul din Ploiești, acuzat de DIICOT că a spionat în favoarea Federației Ruse, a fost condamnat definitiv la 5 ani și jumătate de închisoare.