Criza economica loveste si in gradinite! Parintii cauta alternative ieftine
Vin vremuri grele pentru patronii gradinitelor particulare, dar mai ales pentru parinti. Pe masura ce tot mai multi isi dau seama ca locul de munca este nesigur, iar cheltuielile depasesc bugetul, incep sa caute ingrijorati alternative mai ieftine.
Adica o alta gradinita, tot privata, dar cu taxe decente, sau de ce nu una de stat. Pentru ultima varianta sansele sunt insa apropiate de zero.
Paleste incet steaua gradinitelor private. Nu scade calitatea serviciilor, ci forta financiara a parintilor. Conteaza acum fiecare ban. Oamenii sunt nevoiti sa-si recalculeze bugetul, chiar si cei pentru care taxa anuala perceputa de gradinita nu a parut niciodata mare.
"Majoritatea lucreaza in banci, in domeniul imobiliar, domenii care, in ultima perioada, nu prea mai functioneaza. Este primul an cand avem locuri destul de multe libere. Un al doilea val de inscrieri trebuia deja sa inceapa in decembrie - ianuarie. Nu a aparut inca", declara Florina Marin, director de gradinita privata.
Si, atentie, in acest caz vorbim despre o gradinita cu preturi medii, de 1.000 de lei pe luna pentru program prelungit, nu de una care percepe 1.100 de euro.
Ce face un parinte care lucreaza exact in domeniile afectate de criza, care ajunge sa nu mai poata sustine un credit la banca si nici educatia privata a celui mic? Optiunile sunt limitate si deloc convenabile: o bona ieftina, bunicii - daca sunt disponibili - sau in cel mai bun caz o gradinita de stat. Aici, costul lunar atinge cu tot cu studii optionale 200 de lei pe luna. Doar ca peste tot e plin. In Bucuresti, Ploiesti, Cluj si Iasi toti cei care vin catre stat pana la toamna, raman pe dinafara.