Criza economica ii baga pe romani in spital. Sufera de depresie
Criza ne-a ajuns la os si tot mai multi romani trec pragul spitalelor plangandu-se de depresie. Psihiatrii din Iasi, de plilda, au internat in primele doua luni ale anului cu 20% mai multi pacienti decat in ultima parte a lui 2010.
Cel putin 50 de persoane sunt spitalizate zilnic, dupa ce se plang ca le-au invins grijile financiare.
De la inceputul anului, medicii de la Spitalul de Psihiatrie "Socola" din Iasi au, in medie, 120 de internari zilnic. In aproape jumatate din cazuri, pacienti sufera de depresii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cand ajung sa discute cu doctorii, aproape toti povestesc despre necazuri aparute relativ recent in viata lor, dupa ce nu si-au mai putut intretine familiile sau nu au mai reusit sa-si plateasca datoriile.
Cei care vin la psihiatru sunt adusi cel mai adesea de rudele disperate de starea in care ei se afla.
"Unul din factorii care favorizeaza e criza economica. Au ramas fara loc de munca, nu mai pot achita ratele la banca. Frecventa maxima e la adulti cu varsta de 40, 50 de ani", spune Calin Scripcaru, manager Spitalul de Psihiatrie Iasi.
In cazul unor astfel de depresii, tratamentul se face timp de 17 zile in spital, iar apoi acasa. Specialistii spun ca medicatia este neaparat necesara. Asta pentru ca, de exemplu, daca un om care cade in depresie, dupa ce si-a pierdut locul de munca, ramane cu sechele psihice in lipsa unei interventii de specialitate, chiar daca este reangajat.
Asadar, efectul socului nervos nu dispare odata cu cauza care l-a provocat, decat sub ingrijirea unui specialist. Partea buna este ca nu toti cei care au probleme financiare grave cad in depresie. Aceasta apare doar in cazul in care persoana respectiva are deja o anumita sensibilitate nervoasa, spun doctorii.