Crește numărul de infectări în școli. Cele mai multe cazuri nu sunt însă printre elevi, ci în rândul angajaților

12-02-2021 20:12


Numărul cazurilor de COVID-19 din școli, după o săptămână de cursuri în sălile de clase, este în creștere. De joi până vineri au apărut 76 de cazuri noi, dintre care trei în București.

 

Am ajuns așadar la 290 de elevi și 359 de angajați din școli depistați pozitiv la Sars- Cov- 2. Ministrul Educației ne liniștește însă și spune că "riscul este în limite gestionabile".

În Brașov, în ultimele 24 de ore au apărut 7 noi infectări în rândul elevilor și 3 în rândul angajaților.

Valentin Bucur, IȘJ Brașov: ”Au avut simptome caracteristice, s-au testat, testele au ieșit pozitive și au intrat în izolare".

Niciunul dintre cazuri nu a fost însă descoperit în timpul testărilor din școli. Clasele în care învață cei mai mici elevi au intrat în scenariul roșu pentru o perioadă de 14 zile.

În Bistrița Năsăud prefectura a anunțat două cazuri. Este vorba despre o elevă de clasa a VIII-a din orașul Beclean și un profesor din Bistrița. În cazul elevei, ambii părinți au fost depistați pozitiv, dar după ce ea ajunsese deja în colectivitate.

Cristian Nicula, director Colegiul Național ”Petru Rareș” Beclean: "Am testat toți colegii de clasă și am luat toate de măsurile. În ordinul comun este prevăzut că atunci când sunt depistați doi copii pozitivi se suspendă cursurile pentru 14 zile, avem doar o fetiță, iar ceilalți, tuturor elevelor le-a ieșit testul negativ".

Și în Cluj Napoca inspectoratul a anunțat două cazuri în plus față de ziua precedentă, ambele la angajați din școli. La Iași au luat virusul un preșcolar, un profesor și un cadru auxiliar.

 

Triajul epidemiologic, cel mai important

 

Vestea bună este, însă, că în județ 60% dintre profesori s-au vaccinat.

În Capitală, erau 64 de elevi infectați până joi la ora 18. A anunțat chiar ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: "Dacă cineva-și închipuie că riscul poate fi eliminat total se înșeală. Cazuri vor mai apărea, important este să nu depășească acea limita de la care experții epidemiologi susțin că riscul va fi greu de gestionat. Până acum, după analiza celor cu competență, riscul este în limite gestionate".

Specialiștii în sănătate insistă însă asupra unui aspect important: triajul epidemiologic făcut acasă ori în unitățile de învățământ.

Andreea Moldovan, secretar de stat Ministerul Sănătății: "Reiterăm importanța majoră a unui triaj epidemiologic corect, la domiciliul copilului, în care cei care au simptome sau contacți să nu se prezinte în colectivitate. Acolo unde se poate este foarte important triajul epidemiologic la intrarea în școală".

Cazurile apărute până în momentul de față sunt rezultatul unei infectări care a avut loc înainte de începerea semestrului doi, spune ministrul Educației, iar urmările începerii școlii în format fizic se vor vedea abia de săptămâna viitoare.

 

Tags: infectari, covid, scoli,


VIDEO PROTVPLUS.RO