Cresc taxele la facultati! La stat, mai scump decat la privat

08-04-2009 00:00


Din toamna, taxele de studiu cresc din nou, in special la universitatile de stat, care au ajuns mai scumpe decat cele private. Totusi, vestea nu ar trebui sa ne surprinda, din moment ce numarul locurilor cu plata s-a triplat.


La Universitatea de Vest din Timisoara, studentii sau, mai bine zis, parintii lor plateau pana acum 2.200 de lei pe an. Din toamna iata cei ii asteapta taxe de 2.700 de lei. Si la Universitatea de Medicina din Cluj taxa se mareste iar: de la 7.500 la 8.000 de lei.

Pe laga faptul ca sunt tot mai scumpe, facultatile de stat din Romania cresc regulat numarul locurilor cu taxa. Universitatea Bucuresti, de exemplu, merge pe acest principiu din 1998 incoace. Daca atunci 1.300 de studenti isi plateau cursurile, numarul lor a ajuns astazi la cel putin 8.500.

In ritmul acesta, tinerii se tem ca se va ajunge la un invatamanant exclusiv particular. Pe langa taxa de studiu, facultatile de stat au inceput sa ceara bani pentru orice: taxa de rulment pentru camine, taxe daca iti pierzi carnetul de student, taxe ca sa iti elibererezi tot felul de acte, taxe pentru adeverinta, biblioteca etc.

Rau e si pentru cei care au intrat printre primii. Chit ca nu dau taxa la scoala, au nevoie de minimum de 1.300 de lei pe luna ca sa se intretina. Bani pe care multi nu ii au.

VIDEO PROTVPLUS.RO