Oamenii au asteptat ore intregi la coada la Patriarhie pentru agheasma. "Pui niste bani in apa si te speli pe fata"
Mii de credinciosi au indurat frigul si ninsoarea abundenta si au stat ore intregi la coada, vineri pentru a lua apa sfintita de Boboteaza.
Din cauza viscolului, dupa Sfanta Liturghie, Patriarhul Daniel a oficiat slujba cea mare de sfintire a apei - Agheasma Mare, in Catedrala patriarhala, impreuna cu episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Timotei Prahoveanul, si episcopul de Erzurum, arhimandritul Qais Sadiq, preotul comunitatii crestin ortodoxe arabe din Romania.
Chiar daca apa urma sa fie sfintita la ora 12, oamenii au venit pe Dealul Patriarhiei inca de dimineata si au stat la coada chiar si 5 ore pentru a luat apa sfintita. Si au ascultat slujba in ninsoarea care nu a contenit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"- N-ati inghetat?
- Nu, nu. parca ne incalzeste slujba"
Momentul mult asteptat - Sfintirea cea mare a apei, nu a mai fost oficiat de Preafericitul Daniel. Alti preoti au iesit din biserica si au sfintit butoaiele pregatite cu apa. Traditia spune ca agheasma trebuie bauta dimineata, pe stomacul gol, timp de 8 zile, pentru ca atat dureaza, de fapt, sarbatoarea de Boboteaza. Fiecare credincios interpreteaza, insa, datina, in stilul sau.
"-Dam prin casa, bem si noi 8 zile, ca asa e datina, pentru sanatate, pentru liniste
- Dar de ce trebuie sa beti 8 zile?
- Asa e datina. 8 zile trebuie sa bem ca asa e.
- Dar reprezinta ceva aceasta cifra?
- Reprezinta sanatate, liniste
Cineva din spate: Reprezinta cifra optanica.
- Auziti, dansul stie mai bine.
- Ce anume?
- Cifra optanica a sufletului."
"-Dau prin casa, bem 8 zile din ea
- Dar de ce trebuie sa beti 8 zile?
- Asa este traditia de cand stim noi, pentru sanatate
- Dar ce inseamna 8 zile?
- 8 zile, ce sa insemneze, vesnicia, bem pentru vesnicie."
Un domn insa are o cu totul alta traditie.
"-Pui niste bani in apa asta acolo si te speli pe fata
- Si ce inseamna asta?
- Credinta in Dumnezeu.
- Pai ce legatura au banii cu credinta?
- Pai cum sa nu aiba? Cu apa? Cum sa nu aiba? Are credinta, doamna"
Cei mai multi dintre enoriasi au plecat spre case fericiti, chiar daca nu au lipsiti certurile pe aghiazma.
La finalul slujbei, patriarhul Daniel a indemnat preotii din toate parohiile sa ii ajute pe cei aflati in situatii dificile din cauza vremii.
Pe Patriarh insa oamenii care au stat la cozi l-au putut vedea doar cateva secunde la iesirea din Catedrala. A fost singurul preot acoperit de o umbrela.
"Aceasta sarbatoare este pentru noi izvor de bucurie, pentru ca ne aduce aminte de botezul nostru. Este reinnoirea botezului nostru, nu prin repetarea botezului, ci prin improspatarea lui atunci cand gustam din apa sfintita si ne stropim casele", a spus Patriarhul.
El a precizat ca Agheasma Mare are trei mari puteri. "Mai intai putere curatitoare si sfintitoare a sufletelor si a trupurilor si putere vindecatoare de boli sufletesti si trupesti si putere izgonitoare sau eliberatoare de duhuri necurate", a explicat inaltul ierarh.
Potrivit Intaistatatorului BOR, Agheasma Mare aduce aminte nu doar de botezul fiecaruia, ci si de botezul poporului roman, "care nu are un an al crestinarii ca alte popoare, fiindca n-a fost crestinat la comanda, ci printr-un proces inceput cu Sfantul Apostol Andrei, Apostolul romanilor, si continuand de-a lungul veacurilor cand noi ne formam ca popor nou in istorie, din geto-daci si romani".
"De aceea, am rezistat in fata multor popoare migratoare, navalitoare, in fata multor incercari pentru ca am fost crestinati adanc, ca sa rezistam in timp. Si Dumnezeu, datorita credinciosiei noastre fata de Hristos, ne-a ajutat sa trecem prin suferinte, necazuri, incercari si sa simtim si bucuria Invierii lui Hristos in viata poporului roman", a spus Patriarhul.
La sfarsitul slujbei, apa sfintita din cele 20 de butoaie - peste 12.000 de litri de apa de la izvorul din Gradina Maicii Domnului de pe Dealul Patriarhiei - a fost oferita sutelor de credinciosi prezenti la ceremonie.
La Cluj sute de credinciosi au venit la biserica pentru sfanta liturghie, cu bucurie si credinta in suflet. Slujba de Boboteaza a fost oficializata si anul acesta de Mitropolitul Clujului Andrei Andreicut. Frigul i-a pus insa la grea incercare pe enoriasi.
Femeie: "Pentru credinta, miscam si muntii din loc. Credinta imi da o putere nemarginita."
Pentru a evita imbulzeala in momentul impartirii sticlelor cu agheasma, si mai ales pentru ca enoriasii sa nu stea prea mult in frig, Mitropolia Clujului a organizat doua culoare.
Mitropolia din Cluj a pregatit peste 20.000 de sticle cu apa sfintita pentru credinciosii care s-au pus la coada inca de la primele ore ale diminetii si care au infruntat ninsoarea si cele minus opt grade din termometre.
La Constanta crucea a fost aruncata in apele marii, dar nu in zona Cazinoului, asa cum se intampla de obicei. Din cauza ca tot judetul se afla sub cod rosu, iar valurile sunt foarte mari, depasesc 12 metri inatime la tarm, ceremonialul s-a tinut in Portul Tomis unde zona este protejata de diguri.
Sarbatoarea de Boboteaza aminteste de Botezul Mantuitorului Iisus in apa Iordanului si inceputul misiunii Sale dumnezeiesti pe pamant.