Credeai ca faci facultate pe gratis? Lista cu "birurile" din universitati
"Nu mai exista invatamant gratuit in Romania", se plang studentii, care au obtinut un loc subventionat la o facultate de stat.
Intr-un singur an, taxele au crescut cu viteza luminii, fie ca e vorba de restante ori de sustinerea lucrarii de licenta. Din toamna pana-n vara, tinerii vor da si cateva mii de lei, ca sa invete carte intr-o universitate a statului. Cei care nu au acesti bani se vad nevoiti sa renunte la studii.
In unele universitati, sustinerea examenului de licenta sau de masterat se plateste separat. In altele, cum este cazul ASE-ului, aceasta taxa intra in suma pe care studentul o achita la inceputul anului, suma care a crescut cu 400 pana la 600 de lei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Din pacate, lista cu "birurile" care au crescut in ultimul an este foarte lunga. In mai toate universitatile de stat din tara restantele, taxele de scolarizare sau alte taxe suplimentare sunt mai mari decat in 2008 - 2009. Multe chiar s-au dublat.
Studentii care invata la facultatile de stat abia reusesc sa iasa din valul de scumpiri. Unii au abandonat scoala, altii si-au luat o slujba.
Exista o explicatie, sustin reprezentantii universitatilor. Institutiile au cheltuieli foarte mari si primesc bani putini de la stat. Asa ca le cer studentilor mai mult in fiecare an.
Un student la Medicina, de exemplu, da intr-un an 6.000 de lei, taxa de studiu. Daca nu-si ia toate examenele, mai plateste, pentru fiecare restanta, 200 de lei.
Cine-i la ASE, scapa mai ieftin, cu 2.600 de lei in acest an si 60 de lei, o restanta.
Si taxele pentru diverse acte aproape ca s-au dublat: 150 de lei, o adeverinta sau un carnet de student si 100 de lei, o diploma.