Copiii din România, printre cei mai vulnerabili în fața prădătorilor sexuali de pe internet. Ce trebuie să facă părinții
Copiii sunt tot mai vulnerabili în fața pericolelor de pe internet, iar când nu sunt ghidați de un adult riscă să devină ținte pentru agresori. Din păcate, anul trecut, un minor din trei a primit cel puțin un mesaj vulgar din partea unui necunoscut.
Deocamdată, autoritățile promit că vor dota poliția cu un sistem informatic care să ajute la prinderea prădătorilor din online.
Fiica acestei femei din județul Iași a primit anul trecut mai multe mesaje vulgare de la persoane necunoscute.
Mamă: „Mesaje, amenințări, imagini. I-am zis să nu răspundă și să nu vorbească vulgar.”
Reporter: Dar acele persoane vorbeau vulgar?
Mamă: „Da, vorbeau”.
1 din 3 copii a primit anul trecut pe internet mesaje sau imagini indecente. Iar 20% au fost abordați de necunoscuți care le-au cerut imagini compromițătoare cu ei.
Fenomenul s-a agravat mai ales în pandemie. Speriați și rușinați, cei mai mulți dintre copii ascund prin ce trec și doar 10% spun unui adult ce au pățit.
Ciprian Grădinaru, sociolog Salvați Copiii România: „În momentul în care primesc aceste mesaje, puțini dintre copii au o reacție. Principalul lor mod de acțiune este să șteargă toate mesajele de la acea persoană.”
Poliția va fi dotată cu un sistem de criminalistică informatică
Copiii din Romania sunt printre cei mai vulnerabili. Date îngrijorătoare plasează țara noastră, alături de alte state din estul Europei, în rândul principalelor surse pentru prădătorii sexuali.
Este și motivul pentru care, în următoarele luni, poliția națională va fi dotată cu un sistem performant de criminalistică informatică.
Maria Mădălina Turza, consilier de stat: „Le va da posibilitatea pentru prima dată, după 30 de ani în țara noastră, să identifice prădătorii sexuali online și a celor care distribuie materiale de pornografie video sau de tip fotografie, să poată să își dea seama care este sursa lor. Este un întreg sistem de care poliția avea nevoie pentru ca să fim eficienți și să putem pedepsi și combate aceste situații extrem de grave.”
Până atunci, părinții sunt cei care își pot ghida copiii în lumea internetului. Vestea bună este că mai toate sistemele de operare vin cu aplicații prin intermediul cărora adulții pot supraveghea activitatea copiilor în online.
„Uite, putem să blocăm un anume tip de conținut, să nu intre pe un site sau să nu descarce lucruri din browser. Pot să aleg ce aplicații poate să folosească tot timpul și ce aplicații nu poate să folosească în afara orelor de restricție.”
Copiii din România încep să intre pe net de la 8 ani
Atenție însă, aceste aplicații sunt benefice până într-un punct. Limitarea și chiar restricționarea accesului la internet nu sunt soluții pe termen lung.
Marian Hurducaș, consultant de marketing și strategie de comunicare: „Un copil căruia i se taie accesul la internet pentru că părintele nu îl înțelege sau îi ia tableta din mână, va ajunge să fie un inadaptat. Nu doar social, ci și când vine vorba de intrarea în câmpul muncii. Mai bine o relație deschisă cu copilul decât una de restricții. Pentru că tot timpul vor găsi modalități de a le fenta.”
Potrivit datelor furnizate de Salvați Copiii, vârsta media la care copiii din România încep să intre pe internet este de 8 ani. Cu un an mai devreme față de 2019.