Copiii din Popești Leordeni nu au locuri de joacă. Părinții strâng bani să ridice un parc

×
Codul embed a fost copiat

Sătui să-şi vadă copiii cum se joacă în praf, printre maşini, mai mulţi părinţi din zona nouă a oraşului Popeşti Leordeni vor să strângă bani ca să ridice un parc.

Primăria susţine că nu-i poate ajuta, pentru că nu are teren, cu toate că acolo este un cartier de blocuri, iar legea spune că autorităţile nu pot aproba construirea unei zone rezidenţiale fără asigurarea unui spaţiu de agrement şi relaxare.

La marginea cartierului Asociaţia de părinţi vrea să construiască un parc, pe o parcelă de teren. Vorbim de o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi pe care proprietarul cere 275.000 de euro cu menţiunea că nu vinde altcuiva până la finalul lunii august. Dacă banii nu se strâng, cel mai probabil în locul parcului va răsări încă un bloc de locuinţe.

Mii de oameni care locuiesc în această zonă din Popeşti Leordeni, la marginea Capitalei, au fost atraşi de preţurile mici ale apartamentelor. N-au ştiut că oferta ascundea multe lipsuri: canalizarea subdimensionată, trotuare înguste, şantiere peste tot şi cel mai important - lipsa spaţiilor verzi.

La prânz, parcarea e plină de copii care se joacă printre maşini. Este singurul loc în care îi pot lăsa părinţii, cu toate că proiectul imobiliar se întinde pe sute de hectare.

Unii dezvoltatori susţin că nu au construit parcuri pentru că oamenii nu au dorit asta, iar primăria nu le-a impus. Un alt dezvoltator a amenajat o fâşie îngustă cu nisip, între blocuri. Iar familiile din cartier au cerut primăriei să le facă un parc.

Florin Preda, administrator public al oraşului Popeşti Leordeni: ”Primăria nu dispune de teren domeniu public, decât ce înseamnă străzile aferente acelei zone. Nu putem să-i obligăm să cosntruiască parcuri neapărat, putem să-i obligăm la o zonă de spațiu verde.”

Arhitecţii îi amintesc însă administratorului oraşului ca legea prevede altceva.

Dan Simion, arhitect: Sunt obligat să las 30% din suprafaţa zonă verde.
Reporter: Cine verifica dacă e respectată aceasta normă?
Dan Simion: Agenția pentru Protecția Mediului şi Primăria, atunci când se merge la autorizație.

Aşadar, primăria putea să îi ceară pe dezvoltatorului să asigure şi zona verde. Abia acum, autorităţile locale susţin că vor fi mai atente.

Florin Preda, administrator public al oraşului Popeşti Leordeni: ”Deja avem în vedere un alt plan urbanistic general şi le vom impune 30 % minim zona verde, la anul speram să fie gata.”

Probleme cu canalizarea, străzi neasfaltate fără trotuare, fără reţea de transport public, fără şcoli şi grădiniţe de stat, găsim dealtfel în toată zona metropolitană a Bucureştiului. Sute de blocuri construite haotic în Chiajna, Pantelimon sau Berceni arată lipsa de interes a primarilor în dezvoltarea acestor oraşe şi goana după profit a dezvoltatorilor imobiliari.

Cei care suferă sunt noii locuitori care, atunci când s-au îndatorat la bănci să-şi cumpere locuinţe noi, nu şi-au imaginat că-şi vor plimba copiii prin noroi şi străzi inundate.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Citește și...
"A refulat apa, WC-ul arata ca o fantana arteziana". Familiile care traiesc un cosmar de fiecare data cand ploua in oras

10 familii din orasul Popesti Leordeni traiesc intr-un un cosmar urat mirositor de doi ani de zile! Locuintele lor, aflate intr-un bloc nou, se umplu cu apa si dejectii de fiecare data cand ploua torential.

Recomandări
Sindicaliştii din educaţie resping oferta Guvernului. Greva continuă
Sindicaliştii din educaţie resping oferta Guvernului. Greva continuă

Sindicaliştii din Educaţie, care au avut o nouă rundă de negocieri la Palatul Victoria, au transmis că angajaţii din teritoriu resping oferta Executivului, iar greva va continua. 

Moldova, mai aproape de UE. Maia Sandu: „Summitul european găzduit de Chişinău semnalează unitatea în faţa războiului Rusiei”
Moldova, mai aproape de UE. Maia Sandu: „Summitul european găzduit de Chişinău semnalează unitatea în faţa războiului Rusiei”

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, miercuri, că summitul Comunităţii Politice Europene, găzduit joi de ţara sa, va transmite un mesaj ferm de pace şi de condamnare a invaziei Rusiei în Ucraina vecină.

Forţele Aeriene Române au interceptat o aeronavă militară rusă în apropierea spațiului aerian al Țărilor Baltice
Forţele Aeriene Române au interceptat o aeronavă militară rusă în apropierea spațiului aerian al Țărilor Baltice

O aeronavă militară de transport rusă a fost interceptată, marţi, de către Forţele Aeriene Române, care se aflau în misiune de poliţie aeriană în regiunea Ţărilor Baltice.