Copiii din Popești Leordeni nu au locuri de joacă. Părinții strâng bani să ridice un parc

Ultimul update: Marti 08 Mai 2018 19:51
Data publicarii: Marti 08 Mai 2018 18:56
Categorie: Social

Sătui să-şi vadă copiii cum se joacă în praf, printre maşini, mai mulţi părinţi din zona nouă a oraşului Popeşti Leordeni vor să strângă bani ca să ridice un parc.

Primăria susţine că nu-i poate ajuta, pentru că nu are teren, cu toate că acolo este un cartier de blocuri, iar legea spune că autorităţile nu pot aproba construirea unei zone rezidenţiale fără asigurarea unui spaţiu de agrement şi relaxare.

La marginea cartierului Asociaţia de părinţi vrea să construiască un parc, pe o parcelă de teren. Vorbim de o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi pe care proprietarul cere 275.000 de euro cu menţiunea că nu vinde altcuiva până la finalul lunii august. Dacă banii nu se strâng, cel mai probabil în locul parcului va răsări încă un bloc de locuinţe.

Mii de oameni care locuiesc în această zonă din Popeşti Leordeni, la marginea Capitalei, au fost atraşi de preţurile mici ale apartamentelor. N-au ştiut că oferta ascundea multe lipsuri: canalizarea subdimensionată, trotuare înguste, şantiere peste tot şi cel mai important - lipsa spaţiilor verzi.

La prânz, parcarea e plină de copii care se joacă printre maşini. Este singurul loc în care îi pot lăsa părinţii, cu toate că proiectul imobiliar se întinde pe sute de hectare.

Unii dezvoltatori susţin că nu au construit parcuri pentru că oamenii nu au dorit asta, iar primăria nu le-a impus. Un alt dezvoltator a amenajat o fâşie îngustă cu nisip, între blocuri. Iar familiile din cartier au cerut primăriei să le facă un parc.

Florin Preda, administrator public al oraşului Popeşti Leordeni: ”Primăria nu dispune de teren domeniu public, decât ce înseamnă străzile aferente acelei zone. Nu putem să-i obligăm să cosntruiască parcuri neapărat, putem să-i obligăm la o zonă de spațiu verde.”

Arhitecţii îi amintesc însă administratorului oraşului ca legea prevede altceva.

Dan Simion, arhitect: Sunt obligat să las 30% din suprafaţa zonă verde.
Reporter: Cine verifica dacă e respectată aceasta normă?
Dan Simion: Agenția pentru Protecția Mediului şi Primăria, atunci când se merge la autorizație.

Aşadar, primăria putea să îi ceară pe dezvoltatorului să asigure şi zona verde. Abia acum, autorităţile locale susţin că vor fi mai atente.

Florin Preda, administrator public al oraşului Popeşti Leordeni: ”Deja avem în vedere un alt plan urbanistic general şi le vom impune 30 % minim zona verde, la anul speram să fie gata.”

Probleme cu canalizarea, străzi neasfaltate fără trotuare, fără reţea de transport public, fără şcoli şi grădiniţe de stat, găsim dealtfel în toată zona metropolitană a Bucureştiului. Sute de blocuri construite haotic în Chiajna, Pantelimon sau Berceni arată lipsa de interes a primarilor în dezvoltarea acestor oraşe şi goana după profit a dezvoltatorilor imobiliari.

Cei care suferă sunt noii locuitori care, atunci când s-au îndatorat la bănci să-şi cumpere locuinţe noi, nu şi-au imaginat că-şi vor plimba copiii prin noroi şi străzi inundate.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

"A refulat apa, WC-ul arata ca o fantana arteziana". Familiile care traiesc un cosmar de fiecare data cand ploua in oras

postura laptop

Cabinetele de kinetoterapie, pline de români cu probleme la spate. Sfaturile medicilor

Concursul Enescu 2018: 270 de tineri muzicieni din 39 de țări au trecut de preselecție și vor intra în Concurs

Un copil de 3 ani se luptă cu cancer la rinichi. Cum îl puteți ajuta

Statul român le oferă 50.000 de euro tinerilor români care vor să devină fermieri

Vinurile extreme, apreciate și produse și în România. ”Reușesc să lase cu gura cască jurații”

Oferta educațională a liceelor din Gorj pentru absolvenții clasei a 8-a

copii

Numărul asistenților maternali, în creștere, ”De la 14 ani mi-am crescut sora”

Poluarea de pe râul Vișeu îi exasperează pe localnici. Primarul comunei spune că nu știe nimic

Zilele Clujului. 1000 de persoane, în ploaie pentru o piesă de teatru în aer liber

Donația extrem de importantă pe care doi tineri au făcut-o spitalului din Găești

Rafturile magazinelor din viitor. Clienții își vor scana și plăti singuri produsele

Crater uriaș pe un drum național. Șoferii povestesc cum au fost la un pas de tragedie