Copiii din Popești Leordeni nu au locuri de joacă. Părinții strâng bani să ridice un parc

×
Codul embed a fost copiat

Sătui să-şi vadă copiii cum se joacă în praf, printre maşini, mai mulţi părinţi din zona nouă a oraşului Popeşti Leordeni vor să strângă bani ca să ridice un parc.

Primăria susţine că nu-i poate ajuta, pentru că nu are teren, cu toate că acolo este un cartier de blocuri, iar legea spune că autorităţile nu pot aproba construirea unei zone rezidenţiale fără asigurarea unui spaţiu de agrement şi relaxare.

La marginea cartierului Asociaţia de părinţi vrea să construiască un parc, pe o parcelă de teren. Vorbim de o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi pe care proprietarul cere 275.000 de euro cu menţiunea că nu vinde altcuiva până la finalul lunii august. Dacă banii nu se strâng, cel mai probabil în locul parcului va răsări încă un bloc de locuinţe.

Mii de oameni care locuiesc în această zonă din Popeşti Leordeni, la marginea Capitalei, au fost atraşi de preţurile mici ale apartamentelor. N-au ştiut că oferta ascundea multe lipsuri: canalizarea subdimensionată, trotuare înguste, şantiere peste tot şi cel mai important - lipsa spaţiilor verzi.

La prânz, parcarea e plină de copii care se joacă printre maşini. Este singurul loc în care îi pot lăsa părinţii, cu toate că proiectul imobiliar se întinde pe sute de hectare.

Citește și
violenta domestica
Cum a ajuns tehnologia din telefoane să transforme într-un calvar viața victimelor abuzului domestic. ”Am fost terifiată”

Unii dezvoltatori susţin că nu au construit parcuri pentru că oamenii nu au dorit asta, iar primăria nu le-a impus. Un alt dezvoltator a amenajat o fâşie îngustă cu nisip, între blocuri. Iar familiile din cartier au cerut primăriei să le facă un parc.

Florin Preda, administrator public al oraşului Popeşti Leordeni: ”Primăria nu dispune de teren domeniu public, decât ce înseamnă străzile aferente acelei zone. Nu putem să-i obligăm să cosntruiască parcuri neapărat, putem să-i obligăm la o zonă de spațiu verde.”

Arhitecţii îi amintesc însă administratorului oraşului ca legea prevede altceva.

Dan Simion, arhitect: Sunt obligat să las 30% din suprafaţa zonă verde.
Reporter: Cine verifica dacă e respectată aceasta normă?
Dan Simion: Agenția pentru Protecția Mediului şi Primăria, atunci când se merge la autorizație.

Aşadar, primăria putea să îi ceară pe dezvoltatorului să asigure şi zona verde. Abia acum, autorităţile locale susţin că vor fi mai atente.

Florin Preda, administrator public al oraşului Popeşti Leordeni: ”Deja avem în vedere un alt plan urbanistic general şi le vom impune 30 % minim zona verde, la anul speram să fie gata.”

Probleme cu canalizarea, străzi neasfaltate fără trotuare, fără reţea de transport public, fără şcoli şi grădiniţe de stat, găsim dealtfel în toată zona metropolitană a Bucureştiului. Sute de blocuri construite haotic în Chiajna, Pantelimon sau Berceni arată lipsa de interes a primarilor în dezvoltarea acestor oraşe şi goana după profit a dezvoltatorilor imobiliari.

Cei care suferă sunt noii locuitori care, atunci când s-au îndatorat la bănci să-şi cumpere locuinţe noi, nu şi-au imaginat că-şi vor plimba copiii prin noroi şi străzi inundate.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
"A refulat apa, WC-ul arata ca o fantana arteziana". Familiile care traiesc un cosmar de fiecare data cand ploua in oras

10 familii din orasul Popesti Leordeni traiesc intr-un un cosmar urat mirositor de doi ani de zile! Locuintele lor, aflate intr-un bloc nou, se umplu cu apa si dejectii de fiecare data cand ploua torential.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.