Copiii de 6 ani nu vor mai putea fi inscrisi in clasa I. Vor trebui sa mearga in clasa pregatitoare

Dată publicare: 30-01-2013 11:59
Dată actualizare: 02-02-2013 07:12


Problema clasei zero, atat de disputata in ultima vreme, si-a gasit rezolvarea. Ministerul Educatiei a hotarat ca aceasta sa fie obligatorie. Aproximativ 200.000 de copii, care au 6 ani, ar urma sa inceapa in aceasta toamna clasa pregatitoare.

Oficialii nu au hotarat insa daca aceste clase vor fi infiintate in scoli sau pot ramane si in gradinite. Cu privire la aceasta optiune, vor fi consultati parintii pana in 31 martie.

Toti copiii trebuie sa treaca prin clasa pregatitoare. Cu o singura exceptie - prescolarii care in toamna vor avea deja 7 ani impliniti pot fi inscrisi direct in clasa I-a. Este o exceptie facuta doar anul acesta.

Raman si neclaritati. Pana pe 31 martie parintii vor fi consultati si trebuie sa spuna ce isi doresc: clasa pregatitoare in scoala, sau in gradinita? Parerile sunt impartite.

Tocmai de aceea Ministerul cauta solutii pentru ca si clasele pregatitoare sa functioneza dupa un program prelungit. In momentul de fata, acest lucru ar fi posibil in peste 70% din cazuri.

Potrivit acordului semnat de Ministerul Educatiei cu federatiile sindicale si asociatiile de parinti, inscrierile in clasa pregatitoare ar urma sa inceapa in luna aprilie. Daca un copil are varsta de 6 ani, iar parintii nu vor sa-l inscrie in clasa pregatitoare, parintii trebuie sa aduca dovada faptului ca prescolarul nu este pregatit pentru aceasta forma de invatamant.

Problema clasei pregatitoare a fost comentata si de presedintele Traian Basescu: "Poate ne preocupa mai mult nevoile economiei si adaptarea invatamantului la nevoile economiei decat marea dezbatere sa fie sau sa nu fie clasa pregatitoare, care de altfel este necesara si este introdusa in toata Europa."

Anul trecut au fost inscrisi in clasa pregatitoare 130.000 de copii.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO