Copacii vechi din Capitala, defrisati numai cu expertiza de la minister
Ca la noi, la nimeni. Daca bate vantul mai tare, cad toti copacii batrani, distrug masinile oamenilor si se blocheza drumurile. Pe de alta parte, autoritatile locale vor ca arborii sa fie defrisati numai cu expertiza acreditata de Ministerul Dezvoltarii
Bucurestenii care vor sa scape de uscaturile de pe langa casa ar trebui sa plateasca un specialist in constructii civile, care sa demonstreze ca radacinile sau trunchiul pot afecta o cladire. Toate bune, dar cine plateste pagubele dupa urmatoarea furtuna?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Veste aducatoare de bani pentru expertii in constructii civile : proiectul, acum in dezbatere publica, spune ca in cazul la arborilor crescuti la o distanta mai mica de 2 metri de un imobil "pentru obtinerea avizului de defrisare, trebuie o expertiza tehnica, intocmita de o persoana autorizata de Ministerul Dezvoltarii, care sa confirme prejudiciile aduse bunurilor solicitantului." Plateste cetateanul care cere aviz.
Copaci batrani, la mai putin de doi metri de imobile, se gasesc in mai toate zonele unde sunt case in Bucuresti. Este de fapt regula, nu exceptia pe astfel de strazi. Iar o expertiza costa intre 200 de lei si 1.000 de lei, in functie de expertul ales.
Initiatorii sustin ca vor sa opreasca taierile abuzive si spun ca pana la expertiza vor obliga ADP-urile de sector sa inventarieze si sa taie copacii care reprezinta un pericol. Tot ADP-urile trebuie sa replanteze 3, 5, sau 10 arbori in locul fiecaruia taiat, in functie de zona.
Proiectul nu este insa pe gustul celor care dupa furtuna de marti s-au trezit cu masinile facute praf de cei 234 copaci cazuti.
In total 57 masini si 6 imobile au fost afectate. Si asa cum se intampla de obicei la noi, proiectul nu este complet pentru ca nu prevede cine o sa ii despagubeasca pe oameni cand se rup crengi, cu expertiza sau nu.
Cei fara asigurari la casa si masina trebuie sa dea primaria in judecata si sa demonstreze in instanta ca autoritatile nu si-au facut bine treaba