Consumul de vin spumant s-a triplat in Romania, in ultimii ani. Cum si cand se bea aceasta bautura

×
Codul embed a fost copiat

Vinul spumant poarta denumirea de sampanie doar in regiunea cu acelasi nume din Franta. Dar licoarea fina se produce in intreaga lume, sub denumiri diferite.

In Romania, productia s-a triplat in ultimii ani, pentru ca ai nostri consuma tot mai des aceasta bautura efervescenta. Asa se face ca multe podgorii ofera vin spumant, obtinuta printr-un procedeu mai complicat decat vinul clasic.

Daca nemtii isi incep ziua cu un pahar de vin spumant, de 4 ani incoace si romanii au inceput sa-i prinda gustul. Nu exista club sau restaurant in care sa nu se comande asa ceva.

Marius Opait, manager restaurant: "Foarte multi clienti straini il prefera, in special italienii si fetele."

Pana sa devina efervescent, vinul asa zis "linistit", trece prin mai multe etape. Sticlele sunt atent supravegheate timp de un an.

Citește și
chelner cu sticla de vin si pahare pe tava
De ce se spune ca un vin este "rotund”, "obraznic” sau "catifelat”. Explicatia data de specialisti
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Mariana Marginean - sef sectie crama Jidvei, Alba: "Sticlele se iau din stiva si se asaza in pupitre si timp de 28-30 de zile, o municioare roteste sticlele in sensul acelor de ceasornic, o patrime, dupa ce depozitul de drojdie este asezat in dop si sticla este perfect limpede."

Spre deosebire de vinul clasic, spumantul trece prin doua procedee de fermentare.

Ioan Buia - oenolog: "Vinul spumant este vinul care se obtine prin fermentare secundara care poate sa decurga in doua moduri in sticla si e metoda traditionala care o folosim noi sau acrotofoare rezervoare sub presiune."

Somelierii spun ca aceasta bautura trebuie servita la o temperatura scazuta, intre 6 si 9 grade Celsius. In urma cu cativa ani, romanii consumau vin spumant doar de sarbatori. In ultima perioada, consumul s-a triplat. Specialistii spun ca vinul spumant se bea inainte de masa, pentru ca deschide apetitul pt mancare.

Alexandru Dan, vicepresedintele Asociatiei Somelierilor din Romania: "Paharul trebuie sa fie ca o lalea, lunguiet, pentru ca bulele sa se vada cat mai intens. Se spune ca intr-o butelie avem peste 1 milion de bule."

Cine nu se pricepe poate confunda usor vinul spumant cu cel spumos. Acela este un alt produs cu aditie de dioxid de carbon in timp ce gazul ce il avem in sticla de spumant este un gaz endogen, rezultat din aceasta fermentare in sticla.

Denumirea vinului spumant difera in functie de origine. Totul pleaca de la celebra sampanie, din zona Champagne, din Franta. Desi procedeul de fermentare e acelasi, in Germania se numeste Sekt, in Spania ii se spune Cava, espumante in Portugalia si proseco in Italia.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Opera de arta de 150.000 de euro pe care Columbeanu o scoate la vanzare pentru ca Irinuca se impiedica de ea prin casa
Opera de arta de 150.000 de euro pe care Columbeanu o scoate la vanzare pentru ca Irinuca se impiedica de ea prin casa

"La un pahar de vin, Sabin Balasa a prezis ca sculptura lui se va vinde cu 350 de mii de euro"... sunt cuvintele lui Irinel Columbeanu care cauta cumparatori pentru o piesa gigantica din fibra de sticla, numita "Echilibru".

De ce se spune ca un vin este
De ce se spune ca un vin este "rotund”, "obraznic” sau "catifelat”. Explicatia data de specialisti

Dan C. Mihailescu prezinta azi un volum dedicat filosofiei vinului 

Strainii incep sa fie atrasi tot mai mult de all inclusive-ul romanesc. Mancarurile preferate: sarmalele si ciorba
Strainii incep sa fie atrasi tot mai mult de all inclusive-ul romanesc. Mancarurile preferate: sarmalele si ciorba

Numarul strainilor care vor ajunge in aceasta vara in hotelurile all inclusive de pe litoralul romanesc se va dubla, urmand sa depaseasca 10.000 de persoane, care vin in principal din Germania, Polonia si Israel.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.