Consumul de vin spumant s-a triplat in Romania, in ultimii ani. Cum si cand se bea aceasta bautura
Vinul spumant poarta denumirea de sampanie doar in regiunea cu acelasi nume din Franta. Dar licoarea fina se produce in intreaga lume, sub denumiri diferite.
In Romania, productia s-a triplat in ultimii ani, pentru ca ai nostri consuma tot mai des aceasta bautura efervescenta. Asa se face ca multe podgorii ofera vin spumant, obtinuta printr-un procedeu mai complicat decat vinul clasic.
Daca nemtii isi incep ziua cu un pahar de vin spumant, de 4 ani incoace si romanii au inceput sa-i prinda gustul. Nu exista club sau restaurant in care sa nu se comande asa ceva.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marius Opait, manager restaurant: "Foarte multi clienti straini il prefera, in special italienii si fetele."
Pana sa devina efervescent, vinul asa zis "linistit", trece prin mai multe etape. Sticlele sunt atent supravegheate timp de un an.
Mariana Marginean - sef sectie crama Jidvei, Alba: "Sticlele se iau din stiva si se asaza in pupitre si timp de 28-30 de zile, o municioare roteste sticlele in sensul acelor de ceasornic, o patrime, dupa ce depozitul de drojdie este asezat in dop si sticla este perfect limpede."
Spre deosebire de vinul clasic, spumantul trece prin doua procedee de fermentare.
Ioan Buia - oenolog: "Vinul spumant este vinul care se obtine prin fermentare secundara care poate sa decurga in doua moduri in sticla si e metoda traditionala care o folosim noi sau acrotofoare rezervoare sub presiune."
Somelierii spun ca aceasta bautura trebuie servita la o temperatura scazuta, intre 6 si 9 grade Celsius. In urma cu cativa ani, romanii consumau vin spumant doar de sarbatori. In ultima perioada, consumul s-a triplat. Specialistii spun ca vinul spumant se bea inainte de masa, pentru ca deschide apetitul pt mancare.
Alexandru Dan, vicepresedintele Asociatiei Somelierilor din Romania: "Paharul trebuie sa fie ca o lalea, lunguiet, pentru ca bulele sa se vada cat mai intens. Se spune ca intr-o butelie avem peste 1 milion de bule."
Cine nu se pricepe poate confunda usor vinul spumant cu cel spumos. Acela este un alt produs cu aditie de dioxid de carbon in timp ce gazul ce il avem in sticla de spumant este un gaz endogen, rezultat din aceasta fermentare in sticla.
Denumirea vinului spumant difera in functie de origine. Totul pleaca de la celebra sampanie, din zona Champagne, din Franta. Desi procedeul de fermentare e acelasi, in Germania se numeste Sekt, in Spania ii se spune Cava, espumante in Portugalia si proseco in Italia.