Consumul de vin spumant s-a triplat in Romania, in ultimii ani. Cum si cand se bea aceasta bautura

×
Codul embed a fost copiat

Vinul spumant poarta denumirea de sampanie doar in regiunea cu acelasi nume din Franta. Dar licoarea fina se produce in intreaga lume, sub denumiri diferite.

In Romania, productia s-a triplat in ultimii ani, pentru ca ai nostri consuma tot mai des aceasta bautura efervescenta. Asa se face ca multe podgorii ofera vin spumant, obtinuta printr-un procedeu mai complicat decat vinul clasic.

Daca nemtii isi incep ziua cu un pahar de vin spumant, de 4 ani incoace si romanii au inceput sa-i prinda gustul. Nu exista club sau restaurant in care sa nu se comande asa ceva.

Marius Opait, manager restaurant: "Foarte multi clienti straini il prefera, in special italienii si fetele."

Pana sa devina efervescent, vinul asa zis "linistit", trece prin mai multe etape. Sticlele sunt atent supravegheate timp de un an.

Citește și
chelner cu sticla de vin si pahare pe tava
De ce se spune ca un vin este "rotund”, "obraznic” sau "catifelat”. Explicatia data de specialisti
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Mariana Marginean - sef sectie crama Jidvei, Alba: "Sticlele se iau din stiva si se asaza in pupitre si timp de 28-30 de zile, o municioare roteste sticlele in sensul acelor de ceasornic, o patrime, dupa ce depozitul de drojdie este asezat in dop si sticla este perfect limpede."

Spre deosebire de vinul clasic, spumantul trece prin doua procedee de fermentare.

Ioan Buia - oenolog: "Vinul spumant este vinul care se obtine prin fermentare secundara care poate sa decurga in doua moduri in sticla si e metoda traditionala care o folosim noi sau acrotofoare rezervoare sub presiune."

Somelierii spun ca aceasta bautura trebuie servita la o temperatura scazuta, intre 6 si 9 grade Celsius. In urma cu cativa ani, romanii consumau vin spumant doar de sarbatori. In ultima perioada, consumul s-a triplat. Specialistii spun ca vinul spumant se bea inainte de masa, pentru ca deschide apetitul pt mancare.

Alexandru Dan, vicepresedintele Asociatiei Somelierilor din Romania: "Paharul trebuie sa fie ca o lalea, lunguiet, pentru ca bulele sa se vada cat mai intens. Se spune ca intr-o butelie avem peste 1 milion de bule."

Cine nu se pricepe poate confunda usor vinul spumant cu cel spumos. Acela este un alt produs cu aditie de dioxid de carbon in timp ce gazul ce il avem in sticla de spumant este un gaz endogen, rezultat din aceasta fermentare in sticla.

Denumirea vinului spumant difera in functie de origine. Totul pleaca de la celebra sampanie, din zona Champagne, din Franta. Desi procedeul de fermentare e acelasi, in Germania se numeste Sekt, in Spania ii se spune Cava, espumante in Portugalia si proseco in Italia.
 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Opera de arta de 150.000 de euro pe care Columbeanu o scoate la vanzare pentru ca Irinuca se impiedica de ea prin casa
Opera de arta de 150.000 de euro pe care Columbeanu o scoate la vanzare pentru ca Irinuca se impiedica de ea prin casa

"La un pahar de vin, Sabin Balasa a prezis ca sculptura lui se va vinde cu 350 de mii de euro"... sunt cuvintele lui Irinel Columbeanu care cauta cumparatori pentru o piesa gigantica din fibra de sticla, numita "Echilibru".

De ce se spune ca un vin este
De ce se spune ca un vin este "rotund”, "obraznic” sau "catifelat”. Explicatia data de specialisti

Dan C. Mihailescu prezinta azi un volum dedicat filosofiei vinului 

Strainii incep sa fie atrasi tot mai mult de all inclusive-ul romanesc. Mancarurile preferate: sarmalele si ciorba
Strainii incep sa fie atrasi tot mai mult de all inclusive-ul romanesc. Mancarurile preferate: sarmalele si ciorba

Numarul strainilor care vor ajunge in aceasta vara in hotelurile all inclusive de pe litoralul romanesc se va dubla, urmand sa depaseasca 10.000 de persoane, care vin in principal din Germania, Polonia si Israel.

Recomandări
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”

Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran, dar unul care să nu provoace o escaladare a conflictului în regiune, potrivit presei israeliene.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă
Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă

Economia chineză a avut un început de an mai puternic decât s-au așteptat analiștii, chiar dacă criza din sectorul imobiliar s-a adâncit.