Consolidate sau INCHISE. Bucurestenii nu-si vor risca viata in cladirile cu bulina din Centrul Vechi
Decizii importante in problema cladirilor cu bulina. Toti cei care au restaurante, cafenele, sali de spectacol sau magazine in cladirile cu risc seismic vor trebui sa le consolideze sau sa le inchida.
Reprezentantii Primariei Capitalei vor sa modifice legea, iar spatiile din aceste imobile cu bulina rosie sa nu mai poata fi inchiriate sau folosite pentru activitati comerciale, pana cand nu sunt consolidate de proprietari. Vizate sunt inclusiv localurile deja deschise, cum ar fi cele din centrul istoric.
In centrul istoric al Bucurestiului sunt peste 200 de terase, restaurante si cluburi. Mai mult de jumatate dintre ele au risc seismic ridicat.
"Nu este reabilitata nici din punct de vedere al reabilitarii de afara. Aici se poate intampla sa se prabuseasca acea fatada sau o bucata din ea peste cei care sunt jos", spune Emil Sever Georgescu de la INCERC.
Reprezentantii primariei vor sa modifice legea consolidarii cladirilor, astfel incat sa fie restrictionat accesul in asemenea imobile. Cu alte cuvinte, proprietarii vor putea doar sa locuiasca in astfel de cladiri si nu sa le inchirieze ori sa desfasoare activitati comerciale.
Restrictiile se ridica dupa consolidarea imobilului. Modificarile ii vizeaza inclusiv pe cei care au contracte in derulare.
Majoritatea localurilor din centru vechi ar trebui sa fie inchise. Asta pentru ca aici o mare parte din cladiri au fost expertizate tehnic si incadrate in clasa intai de risc seismic.
Cei care traiesc de pe urma afacerilor pe care le au in centrul istoric sunt revoltati.
"Nu suntem de acord, pentru ca inainte de a se investi in aceste locatii s-au cerut niste aprobari de la primarie care au fost acordate si acum ar fi absurd sa vina dintr-o data sa le inchida. Fiecare investitie si decizie s-a facut cu acordul primariei", spune unul dintre manageri.
"Investitia nu stiu cine o poate scoate dupa aceea. Asta trebuia luata o decizie inainte, nu sa-si bage omul banii si dupa aceea sa inchida localul. Nu ar fi corecta o inchidere directa", il completeaza un alt manager.
Decizia e una corecta daca tinem cont de faptul ca numai in centrul istoric se perinda intr-un weekend chiar si 15 mii de oameni si ca viata acestora este pusa in pericol. In ultimii 20 de ani, primaria capitalei a consolidat doar 20 de cladiri. Mai sunt inca 374 de imobile incadrate in clasa I de risc seismic, din care 190 reprezinta pericol public si trebuie urgent reparate.
Reprezentantii primariei capitalei sustin ca programul de consolidare se misca incet si din cauza proprietarilor, care nu isi dau acordul pentru inceperea lucrarilor.