Comunele ”satelit” care și-au triplat populația în ultimii 10 ani
Peste 10 comune din România și-au dublat populația, în ultimii 10 ani. Este vorba despre sateliți ai marilor orașe, care au devenit adevărate cartiere-dormitor.
Cifrele Institutului Național de Statistică mai arătă că s-a modificat și clasamentul celor mai mari 10 orașe de la noi, dar și că anul trecut a fost unul dintre anii cu cele mai puține divorțuri, din 1990 încoace.
La nouă kilometri de Cluj-Napoca, localitatea Florești s-a dezvoltat spectaculos. De la o stradă în anii '90, la o aglomerare urbană cât Mangalia, astăzi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Populația comunei Florești a crescut în ultimii 10 ani, de la puțin peste 7000 de locuitori, câți erau în 2007, la peste 33 de mii de oameni. Localitatea s-a transformat într-un mic orășel au fost construite cartiere de blocuri, iar prețurile apartamentelor sunt mai ieftine chiar și cu 20-30% față de cele din Cluj-Napoca.
O altă comună, Moșna, satelit al Iașiului și-a mărit populația cu peste 250% în ultimii 10 ani.
Comune din Timiș, Ilfov și Sibiu sunt și ele în topul localităților înfloritoare.
În clasamentul pe țară al celor mai populate orașe, Timișoara a pierdut locul al doilea, pe care este acum Iași. Clujul a trecut în față Constanței, iar Brăila nu mai e pe locul 10 - ocupat acum de Oradea.
În același timp, peste 44 de localități au pierdut între 20 și 50% din populație, iar țara se depopulează cu o viteză uluitoare, de peste 148 de mii de persoane pe an. Pierdem un oraș de mărimea Buzăului, la fiecare 12 luni.
Dar există și speranță: s-a redus mult numărul divorțurilor. În 2017 am avut cele mai puține din '90 încoace.
Ramona Covrig, vicepreședinte Federația Română de Psihoterapie: "Știu că există un efect al psihoterapiei ca specializare în această comunitate în care trăim. Înainte de a se căsători oamenii vor a știe "în ce mă bag" și desigur că pentru mine e foarte tentant să le arăt unde poate fi o vulnerabilitate. Eu cred că un om poate trăi cu un alt om, atât vreme cât intră în calculele lui"
La rândul lor, avocații spun că în continuare majoritatea despărțirilor sunt provocate de plecările la muncă, în străinătate.
Eugen Titu, avocat: "Au plecat prin Spania, Italia, prin Austria, prin diverse țări pentru un venit mai bun, au lăsat soțul aici sau soția după caz și atunci se produce această ruptură."
Și la căsătorii stăm bine. În Capitală, de exemplu, avem un record de nunți al ultimilor 30 de ani. Asemenea creșteri ale numărului de căsătorii au loc, de regulă, în perioade de creștere economică și de aparența bună-stare. Sunt urmate, negreșit, de înmulțirea divorțurilor din perioadele de criză.