Comuna cu cele mai multe tractoare din România: ”Îmi fac toate treburile cu el”. RAR s-a mutat aici pentru a le face revizia
Comuna Mihalț din județul Alba se laudă cu un record mai puțin știut. Este locul cu cel mai mare număr de tractoare din România, iar localnicii spun că dețin supremația națională în domeniu: 600 de asemenea mașini grele.
După protestele recente ale agricultorilor, specialiștii de la Registrul Auto Român au venit acasă la fermieri, pentru a verifica utilajele agricole. Asta, ca să nu-i mai pună pe oameni pe drumuri.
La Mihalț, viața decurge după zgomotul roților de tractor. Comuna are peste o mie de case și aproape 600 de tractoare și combine. Oameni harnici și pricepuți, le-au cumpărat din economiile proprii sau după ce au accesat fonduri europene.
Cum pentru mulți era dificil să ajungă cu mașinile grele la RAR, fermierii au venit în centrul localității pentru verificarea tehnică.
Printre ei se numără și Lucian, care spune că tractorul îl ajută să lucreze cu ușurință cele peste 35 de hectare de teren.
”Fără utilaje, fără tractor nu putem să muncim pământul, cu sapa și cu calul e de domeniul trecutului".
La fel ca mulți, și el a investit în tractoare noi, cu aer condționat și toate dotările.
Lucian Breaz, fermier: "25.000 am dat pe el, îmi fac toate treburile cu el frezat, semănat, arat".
Un fermier a lucrat 16 ani în Spania și tot de acolo și-a luat o bijuterie de tractor pe care a dat peste 22.000 de euro.
Verificările tehnice ale RAR vor dura câteva săptămâni
Gheorghe Popa, fermier: "Celălalt de 110 cai l-am adus din Spania, acolo l-am reparat și ne ușurează munca. Am ajuns la 22.000 de euro".
Comunitatea de fermieri din Mihalț deține de la tractoare românești, bătrânele Universal, până la cele de ultimă generație.
Florin are însă unul nou și a dat pe el 42.000 de euro. Acum este mulțumit că, după protestul fermierilor, unele lucruri s-au mai schimbat. Specialiștii de la RAR au venit ei la oameni acasă pentru inspecția tehnică.
”Reporter: Trebuia să mergeți până în Alba Iulia?
Florin Breaz: Da, conform noilor legi trebuia să mergem până în Alba Iulia. Aici, vine și ne face în 20 de minute, poate nici atât".
Nicolae Râșteiu, șef reprezentanță RAR Alba: ”Am deplasat autolaboratorul, verificăm sistemul de frânare, avem și un dispozitiv pentru suspendarea punților, sistemul de rulare, sistemul de iluminare, semnalizare".
Verificările tehnice vor dura câteva săptămâni numai la Mihalț, pentru că fiecare tractor să poată fi expertizat.
Sursa: Pro TV
Etichete: fermieri, rar, comuna, alba, tractoare, revizie,
Dată publicare:
04-02-2024 08:09