Comisionul cerut de agentiile care ii ajuta pe romani sa isi gaseasca job in strainatate ar putea fi interzis prin lege
Veste buna pentru romanii care vor sa munceasca in alte tari. Ministerul Muncii vrea sa interzica prin lege comisionul cerut de agentiile care se ofera sa le gaseasca slujbe.
Toate taxele de acest gen ar urma sa fie suportate doar de angajatorii straini. In ultimii ani, mii de oameni au fost pacaliti de firme care le-au promis contracte de munca banoase si nu le-au oferit nimic dupa ce le-au luat banii. Proiectul, aflat in dezbatere publica, ar trebui sa puna capat acestor inselatorii.
Domnul Nicolae din Tulcea a vrut sa munceasca in Germania. Insa o agentie de intermediere din Arad l-a pacalit.
"Lor le-am dat 440 cand am completat asa-zisul contract de mediere. Am plecat cu ideea ca in 30 de zile o sa fiu sunat. Nu s-a intamplat. M-au sunat 200 de oameni din tara, se vaitau ca au depus banii", a spus Nicolae Sarbu.
Mii de persoane au fost pacalite in acest mod.
De pilda, in martie, la Arad, zeci de oameni au protestat in fata unei companii de plasare a fortei de munca. Ei sustineau ca au platit 700 de lei fiecare pentru ca firma sa le gaseasca o slujba, dar nu s-a intamplat nimic.
La presiunea politistilor, care au inceput o ancheta, oamenii au primit inapoi un sfert din banii dati. Pentru ca nimeni sa nu mai fie inselat, Ministerul Muncii vrea sa le interzica prin lege agentilor de ocupare a fortei de munca sa mai perceapa tarife de mediere, comisioane sau garantii de la cei care apeleaza la ei pentru a le gasi o slujba peste granita.
"Agentii de ocupare a fortei de munca pot primi contravaloarea serviciilor pe care ei le fac de la angajatorii sau partenerii de mediere straini cu care ei incheie contracte", a declarat Tania Grigore, directorul Directiei Politici de Ocupare a Fortei de Munca, Ministerul Muncii.
Aproape 100.000 de oameni isi doresc o slujba in Anglia, Grecia sau Germania in turism, constructii si agricultura.
Daca proiectul va fi aprobat, firmele care vor continua sa ceara bani romanilor care vor sa munceasca in strainatate risca sa fie amendate cu pana la 20.000 de lei. Ori chiar sa li se interzica sa-si mai desfasoare activitatea timp de doi ani, in cazul in care incalca legea de mai multe ori.
In Romania functioneaza legal peste 2.000 de firme care trimit oameni la munca in strainatate.
Sursa: Pro TV
Etichete: proiect de lege, piata muncii, infractiuni, ministerul muncii, escrocherii,
Dată publicare:
07-06-2014 09:05