Codul Muncii, schimbat din nou. Sindicatele vor mai multe drepturi pentru ele si angajati
Proaspat modificat in urma cu un an, Codul Muncii va fi schimbat din nou. Autoritatile vorbesc despre o noua lege de baza in acest domeniu pana in toamna sau cel tarziu pana la inceputul anului viitor.
Astfel, se declanseaza din nou un scandal intre sindicate si patronate.
Pe de o parte sindicatele (reprezentnate prin BNS si Meridian) propun chiar un proiect de act normativ care revine oarecum la vechea forma a Codului Muncii, anuland multe dintre modificarile operate de Guvernul Boc la initiativa Consiliului Investitorilor Straini.
De cealalta parte, patronii (reprezentati prin AOAR si ACPR) sustin ca ar vrea modificarea Codului Muncii, dar in sensul unei mai mari flexibilizari a legislatiei, nu spre rigidizarea ei.
Sindicalistii au avut o intalnire cu Guvernul Romaniei in urma cu 30 de zile si una cu Ministerul Muncii, in urma cu 10 zile. La ambele intrevederi s-a discutat modificarea legislatiei muncii.
Potrivit vicepresedintelui BNS, Ioan Pisc, “impreuna cu executivul pregatim un pachet legislativ care sa cuprinda modificarea Legii Dialogului Social, a Codului Muncii, si a inca doua legi importante din domeniu”. BNS are deja un proiect de modificare a Codului muncii al carui autor este Alexandru Athanasiu.
Pe de alta parte, Patronatele sustin ca "sindicatele incearca acum sa determine Guvernul sa schimbe codul muncii care de-abia a fost aprobat. Incercam sa promovam o idee foarte simpla: cei care muncesc sa aiba posibilitatea sa castige cat mai bine, cei care vor ajutoare sociale sa fie identificati sa se acorde numai celor care au nevoie. In acest context, nu credem ca readucerea contractelor pe durata determinata de la 36 la 24 de luni, este buna pentru angajati sau pentru angajatori. Ne temem ca se va reveni la forma veche a Codului Muncii, pentru ca este foarte simplu sa introduci asa-zise masuri de sprijinire a angajatului fara sa tii cont ca n-ai cum sa determine o pozitie pozitiva din a pastra locurile de munca la angajator. Noi ne miscam exact invers – incercam sa rigidizam din nou legislatia muncii", a declarat pentru Stirile ProTV secretarul General al Organizatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Cristian Parvan.
"Pe noi ne intereseaza ca firmele sa poata sa angajeze si sa renunte la personal in conformitate cu dinamica pietei – lucru pe care niciun Guvern nu-l poate impune", a mai declarat Parvan.
"Am intrat intr-o discutie direct cu patronatele pentru modificarea legislatiei muncii".
"Legea dialogului social trebuie golita de legea sindicatelor, de legea patronatelor, legea conflictelor de munca si legea CES-ului. Ea trebuie sa ramana doar cu dialogul social. Fiecare apoi trebuie sa fie legi separate. La ora actuala promovam un proiect de legi, care va fi promovat ca Ordonanta si speram noi sa intram in legalitate", a explicat Ioan Pisc, vicepresedintele Blocului National Sindical.
Reintroducerea contractului colectiv de munca, desfiintat de noul Cod al Muncii este cea mai importanta schimbare pe care o solicita sindicatele. Acestea mai vizeaza insa schimbari in legatura cu alte puncte pe care noi le-am trecut in proiectul de modificare.
Proiectul poate fi descarcat la finalul articolului.