Clientii nemultumiti ai bancilor au depus plangeri la sediile partidelor


Ultimul update: Luni 15 Octombrie 2012 21:35
Data publicarii: Luni 11 Octombrie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

UPDATE: Grupuri de clienti ai Volksbank, BCR, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank si RBS au depus, luni, cate o scrisoare la sediile PDL, PC, PSD si PNL in care cer politicienilor sa nu modifice OUG 50/2010.

Dobanzile la creditele de nevoi personale in lei se aproprie de 20%, cu aproape 3% mai mult decat in aprilie.

Si creditele in euro s-au scumpit. Cele ipotecare de la 5,75% la 7,4%, iar cele de consum au ajuns la o dobanda de 9,5%.

In aceste conditii, nu-i de mirare ca interesul romanilor pentru noi imprumuturi a scazut. In luna august s-au inregistrat doar 173.000 de interogari in baza de date a Centralei pentru Riscuri Bancare. Cu 15% mai putin decat in aceeasi luna a anului trecut. Aceasta baza este consultata de bancheri pentru a-i verifica pe cei care vor un credit.

Bancherii au amenintat in repetate randuri ca vor transfera costurile suferite dupa aplicarea ordonantei 50 in pretul creditelor noi.

Clientii spun ca au observat diferentele dintre declaratiile politice si actiunile concrete ale partidelor referitoare la ordonanta privind creditele populatiei, asa ca s-au gandit sa le reaminteasca oamenilor politici ca trebuie sa tina cont de interesul cetatenilor si nu de dorinta bancilor.

Cateva mii de clienti nemultumiti ai mai multor banci locale s-au organizat pe internet pentru a discuta despre problemele pe care le intampina in relatiile cu institutiile, despre implementarea OUG 50/2010 si, eventual, pentru a deschide procese colective.

Grupuri de clienti ai unor banci au semnat si transmis, in luna septembrie, si catre Camera Deputatilor si Senat o scrisoare prin care cereau parlamentarilor sa voteze in favoarea adoptarii legii de aprobare a OUG 50/2010 in forma propusa de Guvern, astfel incat interesul consumatorilor sa prevaleze in fata intereselor financiare ale unor companii.

Intre timp, deputatii din Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare au avizat pozitiv, marti, cu unanimitate de voturi, OUG 50 privind contractele de credit pentru consumatori, dar au adoptat, totodata si 98 de amendamente la prevederile initiale ale acesteia.

Aceste amendamente reintroduc unele comisioane, reduc amenzile pentru banci la jumatate si instituie din nou dobanda penalizatoare pentru credite.

Tags: clienti, credite, banci,

Revista presei: Ordonanta creditelor a fost modificata in favoarea bancilor
Ghetea: OUG 50 obliga bancile sa transforme dobanda fixa in variabila
5000 de clienti vor da bancile in judecata pentru aplicarea Ordonantei 50
VIDEO PROTVPLUS.RO