De unde provin ciresele "romanesti" de pe tarabe. La sursa de pe eticheta nici macar nu s-au copt

Dată publicare: 24-05-2012 18:13
Dată actualizare: 17-09-2012 06:37


Pietele noastre au prins culoare de cand a inceput sezonul cireselor rumene ca obrajii copiilor. Iar pe la tarabe, vanzatorii afiseaza cu mandrie etichete prin care omul este instiintat ca fructele sunt "romanesti".

Mare parte din marfa este adusa din Spania, Grecia, Turcia sau Italia. Cand colo, in zonele unde, prin traditie sunt livezi intinse de ciresi, ca Vrancea, Tulcea sau Galati, abia peste doua saptamani poate incepe culesul. Deocamdata, roadele sunt verzi ca niste corcoduse.

Piata din Galati e plina cu cirese mari, pictate, iar daca ne luam dupa eticheta, s-au copt in comuna "Viile". La destinatie cu greu gasesti o creanga pe care ciresele sa fi capatat o umbra de culoare. Comerciantii insista ca au luat fructele ba de prin Vrancea, ba din Tulcea.

Un kilogram costa intre 6 si 14 lei. Dar oamenii tot cumpara, macar pentru copii. Si nu este vorba despre ciresele de mai, care sunt galben-rosiatice, mai tari si nu foarte zemoase. Cele vandute acum sunt de un rosu-intens ca pietroasele.

Intr-un alt capat al tarii, la Bistrita, mai precis la Ciresoaia, fructele care fac faima localitatii au inceput cu adevarat sa se coaca. Numai ca marfa va lua drumul strainatatii. Spaniolii, italienii si rusii au facut din timp contracte.

Ciresele pleaca de la noi cu cel mult 7 lei kilogramul, dar pana la Roma sau Madrid, pretul lor urca pana la 3, 4 euro.


VIDEO PROTVPLUS.RO