Livezile sunt in pericol, dar batranii sunt bucurosi. Cum afecteaza invazia carabusilor agricultura
Cine strabate tara in aceste zile si are drum de noapte prin Botosani, va asista la un fenomen interesant: roiuri de carabusi zburatacesc in lumina farurilor, intr-un dans spectaculos.
Expertii spun ca livezile sunt in pericol, dar batranii de la tara gasesc un motiv de bucurie. Stiu ca in anii in care apare o asemenea invazie de carabusi vor fi productii-record la porumb.
Acest dans al carabusilor de mai se repeta la cativa ani.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Constantin Adumitroaie, localnic: "Cica, in anii in care sunt multi carabusi se face bine porumbul. Ma intreb de unde ies asa de multi... Sa speram ca va fi un an bogat, cum se spune din traditie".
Elena Olarescu, localnica: "Da, se face porumbul. Asa e datina. Dar iti termina copacii..."
Vorbele din batrani nu le tin insa de cald proprietarilor de livezi, care trebuie sa se grabeasca sa-si stropeasca pomii cu insecticid.
Carabusul de mai are un ciclu de reproductie la 3-4 ani, iar pe parcursul acestei perioade larva sta in sol si ataca partea subterana a legumelor. In stadiul de adult, ataca din nou.
Specialistii spun ca in cazul unei invazii in masa, ca aceasta, copacii pot fi desfrunziti complet, daca nu se iau masuri.
Specialistii ii avertizeaza pe agricultori ca tratamentele impotriva larvelor de carabusi, dar si impotriva adultilor se realizeaza in mai multe etape pentru a a fi cu adevarat eficiente.