Circa 60.000 de romani ar putea iesi mai devreme la pensie, in urma unei decizii a deputatilor
Veste buna pentru aproximativ 60.000 de romani care au muncit ani de zile in conditii grele sau in medii toxice.
Ministerul Muncii este obligat sa tina cont de decizia Camerei Deputatilor, care a admis ca siderurgistii, minerii si toti cei ce au trudit in medii toxice sa iasa la pensie mai devreme, incepand din 2014.
Pentru fiecare an dificil li se va reduce varsta de pensionare cu cate sase luni. Actul va fi trimis presedintelui spre promulgare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cristea Susanu munceste de 30 de ani intr-o otelarie a combinatului siderurgic de la Galati. Sta zilnic in fata cuptorului incins.
S-a bucurat cand a aflat ca ar putea iesi la pensie in 2014, adica mai devreme cu 15 ani.
"Dupa treizeci de ani de grupa si varsta 52...cu cat mai repede cu atat mai bine", a spus barbatul.
De noua lege vor beneficia cateva zeci de muncitori din combinatul siderurgic de la Galati. Dar, mai important, si cateva mii de fosti angajati de pe platforma siderurgica plecati voluntar de aici, din combinat.
Comisia de Munca a Camerei Deputatilor estimeaza ca sunt peste 60.000 de romani care, in urmatorii ani, ar putea iesi mai devreme la pensie pentru ca au muncit in conditii grele.
Vorbim, de pilda, despre siderurgisti, mineri, despre cei care trudesc in medii toxice, dar si de dresori de animale salbatice sau acrobati.
Persoanele care au lucrat in minerit si au stagiul complet de cotizare, de 35 de ani, se pot pensiona cu 12 ani mai devreme.
Sau cei care au cotizat 16 ani ca mineri, pot iesi din campul muncii cu 5 ani mai repede.
"Cine are un stagiu de cotizare intreg sa nu mai iasa la 65 de ani la pensie, ci la 60 de ani", a spus Valeriu Zgonea.
De noile prevederi adoptate de Parlament vor beneficia cei care isi vor depune abia de acum incolo dosarele de pensionare.
"Legea nu produce efecte retroactive. Cei care s-au pensionat inainte de aparitia acestei legi nu pot beneficia de drepturi suplimentare", a precizat Liviu Marian Pop, membru in Cmisia pentru munca, familie si protectie sociala.
Mai mult de atat, grupele grele de munca raman tot acelea din legea veche, neexistand noi domenii introduse.
Proiectul de lege, care va fi trimis spre promulgare la presedintie, presupune un efort bugetar de circa 200 de milioane de lei.