Ce se intampla cu pensiile celor 20.000 de romani care au muncit intr-un mediu toxic toata viata
Proiectul de lege care stabileste reintroducerea grupei intai de munca nu a fost supus la vot, desi era pe ordinea de zi.
Unii dintre parlamentari acuza FMI-ul pentru aceasta tergiversare, insa ministrul Muncii infirma. De aceasta initiativa se vor bucura siderurgistii, minerii sau cei care au trudit in mediu toxic.
Reintroducerea grupei intai de munca se discuta in Parlament inca din 2011. Atunci legea a primit aviz negativ din partea Guvernului pentru ca la vremea respectiva nu erau bani in buget. Joi a fost din nou amanata.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ministerul estimeaza ca sunt 20.000 de romani pentru care in ultimii 3 ani grupa I de munca nu a mai fost recunoscuta. In aceasta categorie intra cei care lucreaza cu focul, in conditii de toxicitate, de noxe ridicate sau la temperaturi extreme ori sunt suprasolicitati fizic sau nervos.
Respectivii ar avea o serie de facilitati: pentru fiecare 6 luni de lucru li s-ar calcula un an de stagiu, orele suplimentare sunt platitie dublu si pot iesi la pensie inainte de termen.
"Am avizat reintroducerea grupei I de munca, pentru ca printr-o lege nedreapta Guvernul nu le-a recunoscut vechime celor care au lucrat in conditiile grele de munca, prin avizul nostru am reintrodus aceasta masura, astfel incat cei care au lucrat in conditii grele, minerit, siderurgie, se incadreaza in grupa I de munca, vor castiga la pensie ani vechime si se vor pensiona mai repede", a declarat Florin Iordache, deputat, presedintele comisiei de Munca
Daca legea ar fi aprobata persoanele care au lucrat in minerit, de pilda, si au stagiul complet de cotizare, de 35 de ani, se pot pensiona cu 12 ani mai devreme. De asemenea, cei care au cotizat 16 ani ca mineri se pot pensiona cu cinci ani mai devreme.
Efortul bugetar este de circa 200 de milioane de lei, adica de circa 45 de milioane de euro.