Cumparam carne si lapte la preturi de 3 ori mai mari ca cele de productie
Preturile din Romania la carne, lapte si legume sunt atat de mari, incat se vad pana la Bruxelles. Dacian Ciolos, comisarul nostru european, vrea sa modifice legile astfel incat fermierii nostri sa castige mai mult pentru marfa lor.
Reprezentantul Uniunii Europene crede ca producatorii si cumparatorii sunt cei care pierd, in timp ce profitul este impartit de procesatori si magazine.
Iata ce se intampla cu un litru de lapte de la crescator pana la magazin: pleaca de la ferma cu 1,3 lei, iar la procesatorul il dubleaza, ca sa-l vanda pasteurizat, cu o grasime scazuta.
Clientii il cumpara cu pana la 5 lei, pentru ca magazinele, sustin furnizorii, au inlocuit taxele de raft cu altele, stabilite prin contract.
Kilogramul de carne de porc parcurge un traseu similar. Porneste cu 7,5 lei spre abator si ajunge in galantar cu pana la 22 de lei muschiul de porc. Motivele invocate: costurile cu personalul si utilitatile.
Preturile sunt umflate de adaosurile comerciale, spun producatorii, care isi dau marfa pe bani putini.
Comisia Europeana promite ca va schimba legea in favoarea fermierilor. Ei trebuie sa poate negocia un pret mai bun pentru tot ce au de vandut, spune Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura.
Totusi, retailerii sustin ca au suportat o parte din scumpirile ultimului an.
Preturile au crescut in ultimele luni la aproape toate alimentele de baza. In unele cazuri, produsele romanesti au disparut de pe rafturi. De exemplu, nici 1% din strugurii vanduti in marile magazine nu sunt romanesti, in timp ce doar 24% din rosii sunt autohtone.