Cerintele sindicatelor: salarii taiate cu 10%, pensii nemodificate!
Sindicatele cer modificarea scrisorii de intentie catre FMI astfel incat salariile bugetarilor sa scada cu 10% si numai in 2010, fara fi diminuate deloc pensiile, iar diferenta sa fie luata de la stimulente, achizitii si servicii.
Confederatiile propun ca masuri alternative, pentru a economisi bani la bugetul statului, impozitarea diferentiata, largirea bazei de impozitare pentru persoanele fizice autorizate (PFA) si pentru cei care castiga venituri exclusiv din drepturi de autor.
Propunerile sindicatelor au fost anuntate de vicepresedintele "Cartel Alfa", Petru Dandea, dupa o intanirea a celor cinci confederatii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reprezentantii angajatilor s-au reunit pentru a analiza datele trimise de Ministerul de Finante privind cifrele exacte pe care s-au fundamentat masurile de austeritate propuse de guvernanti.
Dandea a spus ca planul de masuri de protest anuntat de toate confederatiile ramane in vigoare pana in momentul in care sindicatele vor avea certitudinea ca Guvernul accepta propunerile sindicatelor de modificare a memorandumului de intelegere cu FMI.
Una dintre sumele propuse de sindicate sa fie taiate pana la sfarsitul anului si la care salariatii din sistemul bugetar ar putea renunta, pentru ca nu sunt toti afectati de aceasta eliminare, respectiv stimulentele pe care de regula clientela politica le iau, se ridica la o valoare de aproape 1,3 miliarde de lei. Din aceasta suma aproape 900 de milioane, "adica felia cea mai consistenta", o iau cei din Ministerul de Finante, a mai spus Dandea.
Reprezentantii confederatiilor sindicale continua discutiile pentru stabilirea exacta a masurilor alternative, pe care le vor prezenta, vineri, in sedinta Comisiei de specialitate a Consiliului Economic si Social, inaintea plenului CES care se va reuni luni.
Plenul CES a fost convocat initial pentru vineri, insa discutiile au fost amanate pana luni, la solicitarea confederatiilor sindicale, care vor sa analizeze cifrele exacte pe care se fundamenteaza masurile de austeritate, date pe care le-au solicitat Ministerului Finantelor.
In urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au propus, ca masuri pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB in 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si o scadere masiva a subventiilor, in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA.
Intr-o declaratie sustinuta marti seara, seful statului a precizat ca a decis, impreuna cu prim-ministrul, ca scrisoarea catre FMI sa nu fie adoptata de Guvern decat cu avizul CES si ca s-ar bucura daca ar exista o solutie mai buna.