Casele de licitatii scot la vanzare cetati, conace si vile vechi de secole. Cum arata castelul evaluat la 1 milion de euro

Ultimul update: Duminica 25 Ianuarie 2015 06:53
Data publicarii: Joi 22 Ianuarie 2015 17:56
Categorie: Social

Pentru prima oara in Romania, dupa modelul marilor firme internationale de consultanta imobiliara, o casa de licitatii scoate la vanzare diverse castele, cetati, conace sau vile vechi de secole.

Sunt locuri uimitoare, cu un trecut fabulos, in care s-au scris bucati din istoria tarii noastre. Cei care si le doresc nu au voie sa le transforme si nici sa aduca modificari de structura.

Printre cele mai interesante constructii care vor fi scoase la licitatie de ARTMARK se afla si celebra cula Greceanu de la Maldaresti, in judetul Valcea. Ridicata la sfarsitul secolului al XVIII-lea, este singura din zona care s-a pastrat in conditii foarte bune. Tocmai din acest motiv a aparut in numeroase filme romanesti, printre care si "Drumul oaselor."

De-a lungul timpului cula a fost folosita si ca loc de refugiu. Cand atacau turcii, slugile ascundeau aici animalele, in pivnita, si tot aici era o fantana, apa o trageau boierii, prin zidul gros, pana-n turnul de aparare si boierii se refugiau aici. Ca sa fie siguri ca turcii nu sparg usa, puneau drug.

Urmasii familiei Maldarescu au reusit sa obtina cu greu imobilul, dar si-au cheltuit toti banii pe procese. Din acest motiv se vad acum nevoiti sa vanda cladirea si povestea ei. Viitorii proprietari trebuie sa ceara insa avizul Ministerului Culturii in cazul in care vor sa faca unele amenajari.

Un alt loc fascinant, este Castelul Teleki din Dumbravioara, in judetul Mures. A fost construit in stil neobaroc in secolul al 18-lea. Pe vremuri locul atragea oaspeti de seama precum regele Eduard al 7-lea al Marii Britanii. Acum aici functioneaza un liceu tehnologic.

"Cladirea principala pe care o vedem aici a fost construita intre anii 1911 si 1913 pe vremea lui Teleki Samu, care
a fost exploator geografic in Africa
", a spus Kilyen Jozsef Attila, profesor de istorie.

Proprietarul de acum, urmas al vestitei familii de grofi, locuieste in Canada. A avut mai multe tentative de a renova castelul cu ajutorul fondurilor europene, insa nu a reusit. Vrea acum sa vanda, iar cu banii obtinuti sa construiasca un spital dincolo de ocean. In urma cu cativa ani proprietarul a cerut pentru castelul Teleki un milion de euro.

O alta cladire interesanta este o vila de aproape 100 de ani din Predeal. Vila din Predeal a fost construita in 1927 si i-a servit din anii '50 drept vila de vacanta chiar lui Nicolae Ceausescu, mult inainte ca el sa devina presedintele Romaniei, pe vremea cand facea parte doar din esalonul doi al Partidului Comunist Roman.

Vila se afla in proprietatea unui om de afaceri din Brasov. A fost scoasa la vanzare si anul trecut pentru 380 de mii de euro.

Vila lui Nicolae Ceausescu de la Predeal, scoasa la licitatie. Domeniul, in apropiere de fosta casa de vacanta a lui Basescu
Vila lui Nicolae Ceausescu de la Predeal, scoasa la licitatie. Domeniul, in apropiere de fosta casa de vacanta a lui Basescu
VIDEO PROTVPLUS.RO
mos craciun
Să fii ajutorul Moșului e proftabil. Sumele cresc odată cu hainele, veselia și... burta
Producătorii de legume, gata să livreze salată și ridichi de sărbători. Ce prețuri au
Spectacol pentru copiii bolnavi, oferit de medicii şi asistentele de la Fundeni
150 de sibieni îmbrăcați în Moș Crăciun au alergat în centrul orașului
În sfârșit, prima autostradă urbană din România ar putea fi dată în folosință
Ce designeri vin pe 15 decembrie la târgul Crazy Christmas
pompier Botoșani maraton
Românul care a alergat 250 km la Polul Sud, la -60 de grade Celsius, pentru o cauză nobilă
Idei de cadouri pentru Crăciun. Cum să-i surprindeți pe cei dragi în acest an
Brazi de Crăciun neobișnuiți. Pomul creat de câțiva elevi din Galați: costă 500 de lei
Carnea lăudată de toți bucătarii. Poate costa chiar și 140 de lei kilogramul
Cadouri pentru copiii nevoiași, de la Moș Crăciun. ”Patrula cățelușilor”
Avocatul Poporului intervine pentru apărarea drepturilor deținuților. Sesizare la CCR