Casele de licitatii scot la vanzare cetati, conace si vile vechi de secole. Cum arata castelul evaluat la 1 milion de euro
Pentru prima oara in Romania, dupa modelul marilor firme internationale de consultanta imobiliara, o casa de licitatii scoate la vanzare diverse castele, cetati, conace sau vile vechi de secole.
Sunt locuri uimitoare, cu un trecut fabulos, in care s-au scris bucati din istoria tarii noastre. Cei care si le doresc nu au voie sa le transforme si nici sa aduca modificari de structura.
Printre cele mai interesante constructii care vor fi scoase la licitatie de ARTMARK se afla si celebra cula Greceanu de la Maldaresti, in judetul Valcea. Ridicata la sfarsitul secolului al XVIII-lea, este singura din zona care s-a pastrat in conditii foarte bune. Tocmai din acest motiv a aparut in numeroase filme romanesti, printre care si "Drumul oaselor."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De-a lungul timpului cula a fost folosita si ca loc de refugiu. Cand atacau turcii, slugile ascundeau aici animalele, in pivnita, si tot aici era o fantana, apa o trageau boierii, prin zidul gros, pana-n turnul de aparare si boierii se refugiau aici. Ca sa fie siguri ca turcii nu sparg usa, puneau drug.
Urmasii familiei Maldarescu au reusit sa obtina cu greu imobilul, dar si-au cheltuit toti banii pe procese. Din acest motiv se vad acum nevoiti sa vanda cladirea si povestea ei. Viitorii proprietari trebuie sa ceara insa avizul Ministerului Culturii in cazul in care vor sa faca unele amenajari.
Un alt loc fascinant, este Castelul Teleki din Dumbravioara, in judetul Mures. A fost construit in stil neobaroc in secolul al 18-lea. Pe vremuri locul atragea oaspeti de seama precum regele Eduard al 7-lea al Marii Britanii. Acum aici functioneaza un liceu tehnologic.
"Cladirea principala pe care o vedem aici a fost construita intre anii 1911 si 1913 pe vremea lui Teleki Samu, care
a fost exploator geografic in Africa", a spus Kilyen Jozsef Attila, profesor de istorie.
Proprietarul de acum, urmas al vestitei familii de grofi, locuieste in Canada. A avut mai multe tentative de a renova castelul cu ajutorul fondurilor europene, insa nu a reusit. Vrea acum sa vanda, iar cu banii obtinuti sa construiasca un spital dincolo de ocean. In urma cu cativa ani proprietarul a cerut pentru castelul Teleki un milion de euro.
O alta cladire interesanta este o vila de aproape 100 de ani din Predeal. Vila din Predeal a fost construita in 1927 si i-a servit din anii '50 drept vila de vacanta chiar lui Nicolae Ceausescu, mult inainte ca el sa devina presedintele Romaniei, pe vremea cand facea parte doar din esalonul doi al Partidului Comunist Roman.
Vila se afla in proprietatea unui om de afaceri din Brasov. A fost scoasa la vanzare si anul trecut pentru 380 de mii de euro.