Lupta asistentilor maternali pentru a avea grija de copii. Ce soarta au sutele de bebelusi abandonati in fiecare an
Sute de nou-nascuti sunt abandonati in fiecare an in maternitatile din Romania. Daca pentru unii se gasesc familii, care sa ii ia in plasament, multi stau cu lunile in spital pentru ca nu exista destui asistenti maternali care sa-i preia.
Banii putini dati de stat si conditia sa ia in grija doi copii, nu unul, i-au determinat sa iasa din sistem.
Asa se face ca, numai in Sibiu si Brasov, multi bebelusi isi incep viata in singuratate, ingrijiti de asistente si medici, fara afectiunea unei persoane care sa-i vegheze permanent.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In maternitatea din Brasov, sase copii parasiti asteapta sa ajunga intr-o familie.
"In momentul in care vad zi de zi aceeasi figura care ii ingrijeste, ii spala, ii hraneste, incep sa o considere figura materna si separarea e mai grea", a declarat sefa sectiei de pediatrie a Maternitatii Brasov.
Copiii stau cu lunile in spitale pana cand reprezentantii Protectiei Copilului le gasesc o familie pentru plasament. Din pacate, in ultima perioada, acest lucru este tot mai greu.
''Sunt putine persoane doritoare sa se ateste ca asistenti maternali. S-au prezentat doar 6 persoane pentru a cere informatii si materiale informative, dar din pacate nu au depus dosarul pentru atestare" - spun autoritatile.
Nici in Brasov nu se inghesuie nimeni. Salariul e prea mic, iar responsabilitatea - uriasa! Ministerul Muncii a decis, dupa taierile bugetare din 2010, ca un asistent maternal poate sa creasca un copil cu aproximativ 700 de lei pe luna, la care se adauga 3-400 de lei - alocatia pentru hrana, imbracaminte si rechizite.
O doamna din Romania este insa un caz exceptional: are o fetita de 15 ani si inca 6 fete luate in plasament, in regim de urgenta, de care s-a atasat foarte mult.
''Partea proasta este ca statul ne plateste 8 ore, dar noi nu avem un program de 8 ore. Eu de fapt ce primesc tot pe ele pun, ca nu ajung. Daca vrei sa traiasca si sa nu aiba traume", declara femeia.
Asistentul maternal aproape ca ajunge sa faca munca voluntara, spune femeia, cu amaraciune. Si nu se mira ca tot mai multi asistenti renunta la misiunea lor...
In judetul Sibiu, sunt sapte copii abandonati in spital si nu se arata nimeni sa-i ia spre crestere.
Statisticile arata ca 60% dintre copiii parasiti in spitale provin din mediul rural, iar principalele cauze de abandon sunt saracia, nivelul scazut de educatie sau faptul ca mamele sunt minore.