Cea mai mică școală din România. Cei 10 elevi merg zilnic pe jos 4 ore până la ea
Într-o comunitate din Maramureş, în care nu există deloc curent electric, găsim cea mai mică scoala din ţară. Are 12 metri pătraţi şi doar 10 elevi. Drumul până la carte este însă unul lung. Copiii merg prin pădure şi fac în total, dus-întors, 4 ore.
Deşi seara, acasă, învaţă la lumina lumânării, nu se lasă. Autorităţile locale au depus un proiect şi speră să obţină racordarea la reţeaua de energie, însă deocamdată n-au primit un răspuns concret.
Copiilor din cătunul Cornăţea le este foarte greu. Învaţă carte într-un fost atelier de tâmplărie, care are 12 metri pătraţi, o sobă, o tablă, câteva bănci şi 10 scaune. Cu toţii pornesc la drum cu noaptea în cap, prin pădure.
Două ore a făcut o fetiţă până în clasă.
"- Cum e drumul până la şcoală, Maria?
- Greu, că e frig şi obosim.. suntem 9 fraţi. N-avem maşina de spălat, televizor."
Şi dacă ar avea, nu ar putea să le folosească. În comunitatea cu 500 de suflete nu există curent electric.
Ioan: "- Noi ca să ajungem, eu şi fraţii mei, la scoala facem o oră jumate prin pădure. Îmi este frică. Am văzut porci mistreţi. Mi-aş dori să am lumină, baie.
Reporter: - De ce vii la şcoală?
Ioan: - Să învăţ să fiu un om mare, învăţat să-mi fie mai uşor în viaţă, să pot să-mi ajut fraţii."
Nici învăţătoarei nu îi este mai uşor. Femeia parcurge doar o parte din drum pe bicicletă.
Dumitrela Opariuc: ''Condiţiile sunt foarte grele, dar dacă toată lumea ar zice că e departe, că mă tem, că ninge, că-i vânt, atunci copilaşii ăştia ar fi singurei."
Primarul susţine că vrea să îi ajute însă marea problemă în această zonă este că oamenii trăiesc răsfiraţi şi sunt mai greu de racordat la reţeaua de energie electrică.