Cea mai buna reteta de cozonac. Ingredientul secret folosit de gospodinele moldovence pentru a le da un gust deosebit
Drobul este abia inceputul caznelor. Mainile vrednice nu vor cunoaste odihna pana cand o boare ametitoare de cozonac cu vanilie si coaja de portocala nu va pune stapanire pe intreaga casa si pe simturile celor din jur.
Toata familia va pofti ca in fiecare an si la pasca, dulce si imbietoare plina de stafide aurii. Truda bucataresei va fi insa rasplatita abia duminica.
Bucatareasa: "Se framanta in troaca de paine si atata il framantam de bine pana iasa besicile deasupra, pe urma mai lasam la dospit vreo doua ore si pe urma il punem in tavi si il mai lasam la dospot si il dam la cuptor de paine care se arde cu lemne."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mirosul imbietor de cozonaci rumeniti la foc domol a invaluit ulitele din Ghirbom. Dupa ce au fost framantati si lasati sa se "hodineasca" mai bine de trei ore, sunt numai buni de azvarlit in cuptor. Inainte insa sunt unsi cu galbenus de ou ca sa prinda o crusta aurie.
Adriana Todorean, localnica: "Miroase deosebit gustul de mac imbingodat stafidele si rahatul da o savoare deosebita."
Moldovencele se lauda si ele cu retete alese.
Bucatareasa: "Diferenta este la aluat: este un aluat oparit, nu cel obisnuit. Luam 200 ml de lapte si punem la incalzit si in timp ce fierbe adaugam 100 de g de faina. Luam aluatul oparit si drojdia si il lasam la dospit."
Elena Padurariu: "Am pregatit cozonacei cu aluat oparit, secretul nostru. La noi in Moldova cozonacul este cu nuca si rahat sau stafide, iar in alte zone folosesc mac sau aluat nedospit."
Daca planuiti sa va impresionati musafirii, atunci cel rotund, din Arad este perfect. Se face cu stafide inmuiate in rom insa ce il scoate din anonimat este untul caramelizat care se adauga la framantare.
Oana Igretiu: "Se coace in aceasta forma cu un con in centru si este foarte estetic dupa rasturnare."
Se incepe cu o maia, formata din drojdie, zahar si lapte cald. Coaja rasa de lamaie va parfuma amestecul. Urmeaza apoi ingredientul secret:
Oana Igretiu: "Acesta este untul topit pana la cramelizare este de culoarea alunei nu negru nu trebuie ars nu puteti sa va imaginati ce aroma si gust placut are il lasam la racorit.
"Dupa ce am pus tot untul framantam cozonacul cu alta manevra cu pumnul pumnul strans si deschidem palma se vede ca avem deja un aluat de cozonac legat."
De aceasta data, este copt intr-o tava veche de peste o suta de ani.
Sa nu uitam insa de pasca. Daca in mod normal se prepara cu branza dulce de vaci, reteta a fost reinterpretata.
Bucatareasa: "E o pasca mai speciala pentru ca avem ricotta./ Umplutura este din ricotta, cu zahara, ou, esente de vanilie, razatura de portocala si faina pt a inchega branza. Coca trebuie framantata foarte bine, 20-30 de minute. Aluatul este un fel de coca cum este si cea de cozonac. "
Cei mai putini vrednici vor cumpara din magazine pasca gata facuta cam 350 de mii de bucati dar si peste 7 mil si jumatate de cozonaci.