Ce trebuie sa stiti atunci cand calatoriti cu avionul. Regulile care va pot scapa de surprize neplacute pe aeroport
Drumurile catre mare si munte sunt aglomerate, dar si aeroporturile. Multi isi petrec acest weekend de Rusalii in strainatate.
Reprezentantii Centrului European al Consumatorilor ii sfatuiesc pe toti cei care calatoresc sa afle din timp ce reguli are fiecare companie aeriana in parte, ca sa evite neplacerile.
In plus, pasagerii care sufera un accident, de pilda, pe perioada vacantei, pot beneficia de anumite ajutoare din partea companiei.
Pasagerii care capata o durere lombara in vacanta si nu se mai pot misca sau isi rup piciorul trebuie sa stie ca au aceleasi drepturi ca persoanele cu handicap. Compania aeriana nu le poate refuza imbarcarea, atata timp cat au un bilet sau o rezervare valabila si trebuie sa le acorde asistenta gratuit. Totusi, pasagerii trebuie sa faca o solicitare cu cel mult 48 de ore inainte de zbor. La fel de atenti trebuie sa fie si cei care isi iau copiii in vacanta.
Atunci cand calatoriti cu cel mic, ar fi bine sa va rezervati din timp biletele. Asta pentru ca unele companii aeriene accepta un numar limitat de copii. Cat priveste varsta de la care ii puteti lua cu dumneavoastra, in principiu copiii nascuti fara complicatii pot calatori de la 7 zile. Sunt insa si companii care nu dau voie cu copii mai mici de 2 saptamani.
"Trebuie sa luam cu noi un biberon sau 2 cu lapte. Indicat ar fi sa luam 3-4 biberoane cu cate 50 de ml pentru a putea trece de check-in", a declarat Laura Pascu, PR Centrul European al Consumatorilor.
Copiii intre 6 luni si 2 ani pot sta in bratele adultilor sau intr-un scaun de masina asezat pe scaunul avionului. El poate fi pus la dispozitie si de companiile aeriene. Unele il ofera gratuit, altele contracost.
De la 2 ani incolo, copiii platesc acelasi pret ca adultii.
Sunt insa si companii care acorda reduceri copiilor de pana in 12 ani. Atunci cand un minor cu varsta intre 5 si 14 ani calatoreste neinsotit, el trebuie adus la aeroport de un adult si preluat la destinatie tot de un adult, mentionat in formularul completat de parinte sau tutore. Unele companii percep un cost suplimentar pentru acest serviciu. Altele nu il ofera. Sunt reguli si pentru viitoarele mame.
In cazul femeilor insarcinate, toate companiile aeriene mari le dau voie sa calatoreasca pana la a 28-a saptamana de sarcina. Trebuie sa aiba la ele insa o hartie de la medic in care sa fie specificat clar cand ar urma sa nasca.
Daca sarcina este mai avansata, majoritatea companiiilor cer un certificat medical care sa arate ca femeia poate zbura.
Indicat ar fi ca gravidele sa calatoreasca in al doilea trimestru de sarcina pentru ca in primul intervin greturile, iar in al treilea exista riscul unei nasteri premature. De altfel, mamele in devenire ar trebui sa evite destinatiile cu inaltimi mai mari de 2500 de metri si zonele cu risc mare de imbolnavire. Copiii sunt sensibili inca din burtica la malarie, de pilda.