The Telegraph recomanda britanicilor sa viziteze Bucurestiul: Alcool ieftin, cafenele-hipster si Ateneul Roman

Ateneul Roman

Alcoolul ieftin, cafenelele-hipster, bisericile ortodoxe si Ateneul Roman se numara printre cele 16 motive prin care cotidianul The Telegraph ii indeamna pe britanici sa aleaga orasul Bucuresti atunci cand vor sa plece intr-o vacanta de weekend.

Intr-un articol intitulat ”16 motive pentru care urmatorul city break al vostru ar trebui sa fie in Bucuresti”, semnat de Hannah Meltzer si publicat pe 10 iunie, cotidianul britanic The Telegraph prezinta cele mai importante atractii turistice ale capitalei Romaniei.

Euro 2016 a inceput cu un meci intre tara gazda, Franta, si Romania. Capitala celei din urma, Bucuresti, desi nu este un oras la fel de cunoscut in circuitul turistic precum Parisul, merita cu prisosinta sa fie adaugat pe lista destinatiilor voastre de vacanta”, afirma autoartea articolului.

1. Lira sterlina va ajuta sa aveti mare succes
Romania a intrat in UE in 2007, dar nu se afla in spatiul euro. In schimb, va trebui sa va schimbati lirele sterline in lei romanesti si asta ar putea sa va faca sa va simtiti foarte prosperi. Rata de schimb actuala este de 5,7 lei pentru o lira sterlina, iar intrarile la principalele atractii turistice ale orasului va vor costa doar cateva lire, in timp ce factura pentru mancare si distractie, timp de o saptamana, va fi de cel mult 100 de lire sterline. Abrevierea pentru mondeda locala este RON - e bine de stiut, pentru ca ati putea crede ca acest oras e obsedat de ”Harry Potter”.

2. Asadar, alcoolul e incredibil de ieftin
Doar pretul berii reprezinta un argument suficient de puternic pentru a va face sa va ganditi sa parasiti Londra pentru totdeauna. Chiar si in zonele turistice, doua halbe va costa mai putin de 5 lire sterline. Si trebuie neaparat sa incercati tuica, o bautura spirtoasa traditionala facuta din prune.

Citește și
turism
Surprize pentru turistii care vor sa descopere Maramuresul cu bicicleta sau la pas. Peisajele i-au cucerit pe straini

3. Este locul in care se afla cea mai grea cladire din lume
Pregatiti-va sa va holbati bine de tot in Palatul Parlamentului, o cladire gargantuesca din ciment din era comunista, ridicata in anii 1980 in timpul regimului Ceausescu. Este cea de-a doua cea mai mare cladire administrativa din lume, dupa Pentagon, dar greutatea ei nu a fost inca intrecuta. Acceptati un tur ghidat, pentru a vizita unele dintre cele peste 1.000 de sali si sa va minunati de ornamentele interioare.

4. Si cel mai derutant monument pe care il veti vedea vreodata
E greu sa ratezi Memorialul Renasterii din Piata Revolutiei - un obelisc din marmura inalt de 25 de metri care strapunge o structura ce seamana cu un cos. Nu a fost primit prea bine de localnici atunci cand a fost dezvelit in 2005, dar, cu siguranta, nu il veti uita.

5. Are o nepotrivire placuta in domeniul arhitecturii
La inceputul secolului al XX-lea, Bucurestiul era cunoscut sub numele de ”Parisul din Est”, gratie arhitecturii sale Art Nouveau si cladirilor administratiilor municipale, construite dupa modelul francez. Acea grandoare decadenta se amesteca acum cu cladiri utilitare, lasate in uitare dupa decenii de regim comunist. Orasul poate fi mai putin frumos in sensul clasic in prezent, dar aceasta arhitectura ”ghiveci” contribuie la o estetica unica si evocatoare.

6. Puteti sa vizitati una dintre cele mai cool librarii din lume
Libraria Carturesti Carusel, aflata in centrul aglomeratului Centru Vechi din Lipscani, ar putea fi cel mai frumos magazin pe care il veti vedea vreodata. Rafturi uriase cu carti, banci si noutati literare sunt expuse de-a lungul zidurilor acestei splendide galerii. Puteti sa examinati si o vasta colectie de viniluri, la subsol, si sa savurati una dintre cele mai scumpe cafele din Bucuresti, la etajul cladirii.

7. Are propriul Arc de Triumf
Cine are nevoie de Paris? Bucurestiul are propriul Arc de Triumf. El se afla intr-o intersectie aglomerata. Indicatoarele stradale din Bucuresti amintesc si ele de Paris.

8. Si exista Caru' cu Bere
Savurati neaparat o bere rece in interiorul spectaculosului Caru' cu Bere, cea mai faimoasa berarie din Centrul Vechi. Desi pare ”o capcana turistica”, e greu sa nu te lasi prins in distractia generala, stimulata de costume traditionale, muzica live si halbele cu bere. Restaurantul sau este renumit pentru un preparat traditional romanesc - sarmale cu mamaliga.

9. Este un oras plin cu cafenele-hipster
Bucurestiul este casa unui numar abundent de absolventi de facultate - iar unde se duc tinerii absolventi, merg imediat si hipsterii. Frigarui locale foarte gustoase si ospatari trendy pot fi gasiti la T-Zero, Origo, Dianei 4 si The Coffee Factory.

10. Exista si cateva parcuri de vara fabuloase
Inchirierea unei barci pe lacul din Gradina Cismigiu reprezinta una dintre cele mai populare activitati de relaxare din Bucuresti, in special in zilele fierbinti de vara. Orasul nu duce lipsa de zone verzi, iar Parcul Herastrau reprezinta si el o desfatare.

11. Si cateva mori de vant incantatoare
Mori, biserici, case taranesti si structuri aferente agriculturii sunt expuse la Muzeul National al Satului ”Dimitrie Gusti”, o minunatie de muzeu in aer liber, aflat pe malul Lacului Herastrau.

12. Puteti sa mergeti sa il vanati pe Dracula
Nicio vizita in Romania nu ar fi completa fara o mica ”vanatoare” a lui Dracula. Vlad Tepes este un print din secolul al XV-lea, care l-a inspirat pe Bram Stoker prin predilectia lui inspaimantatoare de a-si trage dusmanii in teapa si de a-i lasa sa moara. El este admirat in Romania, fiind considerat aparatorul Valahiei. Fanii lui Dracula pot mearga la Snagov, la 25 de kilometri nord fata de Bucuresti, unde se spune ca Vlad Tepes ar fi inmormantat pe o mica insula din mijlocul lacului Snagov.

13. Sau mergeti o zi la Sinaia
Sinaia, un orasel perfect pentru o carte postala, se afla la poalele Muntilor Bucegi, se afla la 90 de minute de mers cu trenul fata de Bucuresti. Intr-o singura zi puteti sa ajungeti in acest oras cu privelisti pitoresti, sa vizitati frumosul Castel Peles, resedinta de vara a primului rege al Romaniei. Ati avea timp chiar si de o plimbare cu telefericul in munti si sa admirati acele imagini magnifice.

14. Ateneul Roman concureaza serios cu Royal Albert Hall din Londra
Este casa muzicii clasice din Bucuresti. Cumparati bilete la un concert sau platiti o lira sau doua pentru a-l vizita si pentru a admira splendorile din interior.

15. Exista biserici ortodoxe foarte frumoase
86% din populatia Romaniei este ortodoxa si veti gasi biserici ortodoxe presarate in intregul oras. Mergeti sa vedeti Biserica Stavropoleos din Centrul Vechi sau Biserica Sfintii Apostoli, la nord de Bulevardul Unirii, pentru a admira fresce elaborate si o iconografie in aur extraordinara.

16. Exista si unele statii de tren ”old-school”
O calatorie cu trenul de la Bucuresti la Brasov ar putea sa para o calatorie inapoi in timp.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Johnny Depp si Alice Cooper au facut reclama castelului Bran.
Johnny Depp si Alice Cooper au facut reclama castelului Bran. "Vampirii la castelul lui Dracula"

Membrii trupei „The Hollywood Vampires”, veniti in Romania pentru un concert ce va avea loc pe 6 iunie, nu au pierdut ocazia de a se fotografia in fata „castelului lui Dracula”.

Surprize pentru turistii care vor sa descopere Maramuresul cu bicicleta sau la pas. Peisajele i-au cucerit pe straini
Surprize pentru turistii care vor sa descopere Maramuresul cu bicicleta sau la pas. Peisajele i-au cucerit pe straini

Vesti bune pentru cei ce vor sa descopere frumusetea Maramuresului Istoric. Daca vreti sa pedalati in zona Mara - Creasta Cocosului trebuie sa stiti ca recent au fost marcati 90 de kilometri de trasee.

Risc insemnat de avalanse in Muntii Bucegi. Motivul pentru care Pestera Ialomitei a fost inchisa
Risc insemnat de avalanse in Muntii Bucegi. Motivul pentru care Pestera Ialomitei a fost inchisa

Mare atentie, daca planuiti o escapada la inaltime weekend-ul acesta. Pana sambata seara este risc insemnat de avalanse in Muntii Bucegi, la peste 2.000 de metri altitudine.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.