Ce se va intampla iarna aceasta cu apa calda si caldura din casele bucurestenilor. ELCEN si RADET "cauta solutii"

Dată publicare: 25-11-2014 15:37
Dată actualizare: 28-11-2014 07:05


Calorifer

Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), producatorul de energie termica al Capitalei, a comentat marti afirmatiile potrivit carora bucurestenii ar risca sa ramana fara agent termic

Printr-un comunicat oficial, Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) „le da asigurari bucurestenilor ca va continua sa furnizeze apa calda si caldura, prin intermediul RADET Bucuresti, la parametri normali de functionare. In contextul unor recente articole de presa, ELCEN tine sa precizeze ca nu exista niciun risc ca, incepand cu data de 1 decembrie, furnizarea de agent termic catre populatia din Bucuresti sa fie oprita sau intrerupta.” ELCEN raspunde astfel afirmatiilor facute de sindicalistii RADET, care sustineau marti ca bucurestenii ar putea ramane fara caldura.

Comunicatul explica si situatia datoriilor RADET catre ELCEN, descrisa de primarul Sorin Oprescu la „Dupa 20 de ani” drept o "inginerie". Potrivit producatorului de energie, „la data de 30.10.2014, RADET Bucuresti datora ELCEN 3,2 miliarde de lei, energia termica fiind achitata cu o intarziere de aproximativ doi ani. Din aceasta cauza, ELCEN a blocat 50% din suma existenta in conturile bancare ale RADET pentru a-si recupera datoriile sau macar o parte din acestea. In prezent, conturile RADET sunt executate silit pentru penalitati de intarziere la plata in valoare totala de 297,5 milioane de lei, in baza unor decizii judecatoresti definitive si executorii obtinute de ELCEN.

Citeste si: Orasele din Romania unde facturile la incalzire s-au dublat intr-o luna, desi temperaturile au fost ridicate

La ora actuala, conducerile ELCEN si RADET se intrunesc lunar pentru a analiza situatiile financiare si a gasi solutii astfel incat bucurestenii sa nu mai aiba niciun fel de probleme in alimentarea cu agent termic, iar activitatea RADET sa nu fie perturbata in sezonul de iarna. Reamintim ca intentia ELCEN nu este aceea de a bloca activitatea RADET, ci de a gasi impreuna solutii de insanatosire financiara, in baza unui parteneriat solid”, se afirma in comunicat.

Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a anuntat la randul sau, ca toate problemele semnalate vor putea fi solutionate avand in vedere faptul ca in sedinta de Guvern de joi, 26 noiembrie, se va afla pe ordinea de zi proiectul de hotarare al Guvernului privind transferul pachetului de actiuni emise de ELCEN din proprietatea privata a statului in proprietatea privata a Municipiului Bucuresti. Potrivit PMB, odata cu crearea sistemului integrat de productie, transport si distributie la nivelul Capitalei, prin unificarea SC Electrocentrale Bucuresti SA cu RADET Bucuresti, datoriile istorice ale RADET catre Elcen se vor stinge prin fuziune.

In luna octombrie a acestui an, bucurestenii din sectoarele 2, 3, 4 si 5 au ramas fara apa calda dupa ce Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrata Electrocentrale Bucuresti (Elcen), din cauza unei datorii. Ca urmare, RADET a anuntat ca a fost nevoie sa se reduca temperatura apei calde. Situatia a fost remediata dupa cinci zile.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO