Ce s-a intamplat cu sistemul de irigatii al Romaniei din anii '90?

Dată publicare: 05-08-2009 00:00
Dată actualizare: 21-08-2012 01:32


Sa facem o ancheta la 20 ani distanta de la un mare jaf. O comisie parlamentara si-a propus sa afle cum a fost distrus sistemul national de irigatii, care in '90 se intindea pe 3 milioane de hectare. Acum, daca mai udam 200.000 si stam la mila cerului.

Printre constructiile socialiste, mai mult sau mai putin contestate, sistemul de irigatii a fost un proiect cu adevarat bun. Si totusi, imediat dupa Revolutie, au inceput sa dispara conductele. Apoi, ce nu s-a furat, a ruginit.

Nici oamenii de rand nu au stat cu mainile in san. Din dalele de beton ale canalelor de irigatii si-au facut alei, iar din tevi, un soi de bolta in jurul caselor. Problema e ca nu i-a oprit nimeni, dar nici n-a venit nimeni sa refaca lucrarea. Lipsa banilor a fost intotdeauna o scuza buna.


A aparut si ideea asocierii pentru a primi bani, lansata de fostul specialist in ape, Ion Iliescu, in 2002. Nu a mers.

Asa am ajuns in 2009 sa irigam doar 200.000 de hectare, iar de la an la an seceta ne mananca pamantul si granele. Abia dupa doua decenii are loc si o ancheta parlamentara. Miercuri au fost audiati fosti ministri ai Agriculturii. Ioan Avram Muresan sau Traian Remes nu s-au prezentat, desi au fost invitati. La final, vom avea si un plan de masuri pentru reabilitarea infrastructurii.
 

Tags: anchete,


VIDEO PROTVPLUS.RO